artikel

Echte gastvrijheid in de zorg

Mens & Gedrag

Gastvrijheid staat, als thema binnen de zorg, op de kaart. Ruim tien jaar geleden was gastvrijheid in de zorg een non-issue, vandaag de dag is elke zorgorganisatie zich bewust van gastvrijheid. Zowaar een enorme prestatie.

Echte gastvrijheid in de zorg

Niet dat gastvrijheid in de zorg nu overal top is, verre van dat. De eerste golf aan gastvrijheidsontwikkeling hebben we achter de rug. Vanuit enthousiasme was het vrij eenvoudig om ‘meters’ te maken. Degenen die gastvrijheid als thema op hun bordje hebben liggen, ervaren dat het lastig is om gastvrijheid levendig te houden, te borgen en volgende stappen te maken. Daarom is het nodig om een volgende stap te maken, gastvrijheid gestructureerd en integraal te ontwikkelen.

Geen blauwdruk voor gastvrijheid

Voor het ontwikkelen van gastvrijheid in een organisatie is er geen blauwdruk. Er is niet één aanpak die op elke organisatie past. Wel is er een vast patroon te herkennen. Dit patroon is beschreven in het boek Mood Maker – het ontwikkelen van gastvrije organisaties (Boom/Nelissen 2012). Binnen dat patroon valt op dat er altijd één persoon is die de ontwikkeling van gastvrijheid start en trekt. Hoewel er vaak een soort ‘ontwikkelteam’ is zorgt de trekker, de Mood Manager, voor de continuïteit. In de artikelen die komende weken in een reeks verschijnen, volgen we de Mood Manager aan het werk.

Dit is deel 1 van een 7-delige artikelreeks van John Hokkeling (Syndle), waarin hij de verschillende stadia voor een gastvrije zorgorganisatie behandelt. Hokkeling is hoofddocent van de 5-daagse masterclass Gastvrije Zorg, georganiseerd door Hotel Management School Maastricht, Syndle en Gastvrije Zorg, die op 7 november start.

Lees ook de andere delen in de serie Echte gastvrijheid

Deel 2: visie tussen de oren
Deel 3: gewenste ervaringen
Deel 4: keuzes en kleine stapjes

Deel 5: beweging creëren
Deel 6: doorgroeien

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels