artikel

Belevingsgerichte zorg wetenschappelijk onderbouwd bij Evean

Mens & Gedrag

Evean Guisveld in het Noord-Hollandse Zaandijk is gaan belevingsgericht gaan werken met als doel datgene te doen wat écht belangrijk voor cliënten is. Om de interventie te monitoren is de pilot wetenschappelijk onderzocht. Met een positief resultaat, aldus Saskia Osinga-Joosse, hospitality manager Evean de Rietvelden, Judith Fles, programmamanager cultuur- en verandertraject Thuis bij Evean. Op het symposium Focus op Kleinschalig (12 oktober) wonen lichten ze de resultaten toe. Een preview.

Belevingsgerichte zorg wetenschappelijk onderbouwd bij Evean

Evean past het belevingsgerichte werken op basis van De Nieuwe Hersenkunde in samenwerking met het BreinCollectief toe.

Belevingsgerichte zorg: het effect

Dit zou geagiteerd gedrag – gedragsproblematiek naar aanleiding van dementie – van de bewoners moeten verlagen. Agitatie is innerlijke rusteloosheid dat leidt tot ondoelmatig gedrag met een sterk repeterend karakter. Denk aan jammeren, tikken op tafel of continu mompelen. Voor zowel de zorgmedewerker als familie en bewoner is dit gedrag vervelend. De interventie bestond uit drie onderdelen: leefruimtes verbouwen en aanpassen, de deskundigheid van het personeel en de familie verhogen en familieparticipatie en zorg op maat leveren.

Resultaten belevingsgerichte zorg? Alerter

Wat zijn de resultaten? De agitatie daalde. Daarbij waren bewoners, alerter, actiever, het eten ging vaker zelfstandig en er was een hogere familieparticipatie en lager ziekteverzuim. De zorgorganisatie besloot een tweede pilot in te richten bij de Rietvelden om te bepalen of de trend hier ook zichtbaar is en welke lange termijn effecten belevingsgerichte zorg heeft.

Meer beleving, maar ligt de grens?

Naast dat Evean spreekt over belevingsgerichtheid op de Focus op Kleinschalig wonen, komt ook Simon Roelofs, (facilitair)manager en projectmanager, aan het woord. Hij houdt zich dagelijks bezig met belevingsgerichtheid. Hij is bij ruim 500 projecten in de zorg betrokken geweest en kent de laatste ontwikkelingen van kleinschalig wonen. Volgens Roelofs is het niet alléén beleving dat het leven van een cliënt aangenaam maakt. De zorgfacetten lopen uiteen van ouderenzorg, verstandelijk gehandicaptenzorg, psychiatrie tot aan ziekenhuizen. Al 20 jaar is hij bezig met de zorgvraag en de beleving van de cliënt, waarbij de primaire behoeftes van zorgmedewerkers en hun cliënten een grote rol spelen. Bij 300 opdrachtgevers heeft hij inmiddels advies gegeven, met een professionele bevlogenheid en een realistisch oog voor de praktijk.

> Lees ook Kleinschalig wonen: hoe zorg je voor kwaliteit van leven?

> Meer weten over belevingsgerichte zorg? Download onze whitepaper Belevingsgerichte zorg: 5 praktijkvoorbeelden

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels