blog

Monique Willemse: Jij bent geweldig zoals je bent, grapefruit

Mens & Gedrag

Ooit werkte ik bij een reclamebureau en kreeg ik samen met 40 collega’s van de schoonmaakster af en toe een schoongemaakte rode grapefruit als verrassing. Een heerlijke versnapering die ik door haar heb leren waarderen en nu nog steeds graag eet.

Monique Willemse: Jij bent geweldig zoals je bent, grapefruit

Op een dag had de directie besloten dat de schoonmaakster was aangenomen om te poetsen en niet om vers fruit voor het personeel te maken. Ze was erg teleurgesteld. Ik begreep beide standpunten maar realiseer me nu pas wat een kans de directie liet liggen. Ik weet niet hoe het verder met haar gegaan is, want ik vloog uit. Maar ik hoop dat ze als servicemedewerker of voedingsassistent in de zorg is gaan werken. Deze dame had het echt in zich om spontaan lieve dingen voor andere mensen te doen. Misschien was schoonmaken niet haar favoriete bezigheid en friste ze haar omgeving naar eigen inzicht op?

Het zou zo mooi zijn als iedereen meer van zichzelf kan laten zien

Het besef dat elke medewerker uniek is en gouden talenten heeft, maakt gewag in de zorg. Het zou zo mooi zijn als iedereen meer van zichzelf kan laten zien. Door een persoonlijker werkwijze te stimuleren en talenten te benutten, ervaart de patiënt meer oprechtheid en ontspanning in het contact. De ervaring leert dat patiënten dat enorm waarderen en het werk er plezieriger door wordt.

Kijk eens wat uw medewerkers nodig hebben om nog meer te ‘shinen’

Dus boft u met medewerkers die uit zichzelf vriendelijke daden verrichten? Kijk dan eens wat zij nodig hebben om nog meer te ‘shinen’ of anderen te inspireren. Daar worden niet alleen uw medewerkers blij van maar met zo’n nieuw werkklimaat komt uw hele organisatie beter tot haar recht. En daarmee wordt uw gast vrijer.

Hoe maak je het Beterhuis aangenamer? Visieontwikkelaar Monique Willemse van Momoko, gespecialiseerd in gastvrijheid, eten & drinken in zieken­huizen en ouderenzorg, verhaalt in de rubriek Gestes van Gastvrijheid hoe je het verblijf voor een patiënt of bewoner gastvrijer kunt maken.

> Lees ook Monique Willemse: Gastvriendelijke Taal

Reageer op dit artikel