fotoreportage

Inspiratietour Kleinschalig wonen in 46 foto’s

Mens & Gedrag

Inspiratie voor de woonomgeving, lekker eten en kennis delen stonden centraal tijdens de Inspiratietour Kleinschalig wonen in Noord-Brabant van afgelopen dinsdag 7 november. Dertig deelnemers namen een kijkje in woonzorgcentrum Buurstede en Park Boswijk. In de pluktuin Sprangenhof maakten zij broodtaart met warme appeltjes. Ervaar de dag opnieuw met deze 46 foto’s.

Inspiratietour Kleinschalig wonen in 46 foto’s

Dagvoorzitter Chiara van Bergen, mede-eigenaar en adviseur bij JRM Food & Facilities, gaf in een ruim halfuur een overzicht van de ontwikkelingen omtrent kleinschalig wonen. “Kleinschalig wonen is ingegeven vanuit de wil van de verpleging om het beste te doen voor de cliënt. De nadruk ligt hier op de huiselijke omgeving. Niet alleen bewoners met PG-problematiek verblijven in kleinschalig wonen, maar ook mensen met een lichamelijke beperking.”

Ieder uniek persoon komt tot zijn recht

Uit het onderzoek ‘Gelukkig in een verpleeghuis?’ van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat acht op de tien bewoners positief is over de zorg”, vertelde Van Bergen. “Bewoners missen geen luxedingen, maar alledaagse dingen als zingeving, persoonlijk contact en activiteiten.” Ook het nieuwe Kwaliteitskader zoomt in op die zingeving. “De kern van het kader is dat ieder uniek persoon tot zijn recht komt met achtergrond, cultuur en karakter”, aldus Van Bergen.

Van een systeemwereld naar een leefwereld

Nu de nadruk ligt op het persoonlijke en unieke van de bewoner maakt de zorg de omslag van een systeemwereld naar leefwereld. Niet de verantwoording en afvinklijstjes zijn meer belangrijk, maar hóé de zorgmedewerker iets doet. Van Bergen: “Wiens ritme is leidend? Die van de zorg of van de bewoner? Het gericht zijn op de mens, omgeving en beleving maakt het verschil. Mijn advies is: bespreek in het intakegesprek de persoonlijke gewoonten van de bewoner, leg dit vast en behoud ze. Creëer ook een gunstige omgeving die reageert op intuïtie en reflex. Maak bijvoorbeeld verschillende ruimtes herkenbaar en logisch.”

‘Nostalgische en regionale elementen doen het erg goed’

“Op kleinschalige woongroepen zie ik regelmatig dat men ’s ochtend begint met ontbijt, tussendoortje, soepje, lunch, koffie met koekje en avondmaaltijd om vijf uur. En daarna stopt het ‘eten’. Verdeel de snackjes en maaltijden van de ochtend tot aan de avond zodat die zintuigen continu worden geprikkeld”, wilde ze nog kwijt. “Ken je eters net zoals thuis. Vers koken, nostalgische elementen en regionale elementen doen het erg goed.”

Ron Sonnemans, eigenaar van adviesbureau ACTI, vertelde over het nieuwe maaltijdconcept in woonzorgcentrum Buurstede van Volckaert. “De conclusie van de Raad van Bestuur was om niet meer verder te gaan met de afdelingskeuken en menu’s.”

 

“Wat was er mis met de menu’s?”

 

Carla Verduyn was tot en met maart 2017 teammanager bij het zorgmanagement van expertise centrum dementie Buurstede. Dit centrum bestaat uit 4 woonunits, waarvan 1 woonunit kleinschalig wonen betreft. Op dit moment vervult Verduyn haar functie binnen locatie Dongepark in Dongen.

 

De rondleiding over de afdeling kleinschalig wonen ging van start.

 

Collega Saskia Sleurink liet de bijzonderheden van Buurstede zien.

 

Huiskamer 1 in Buurstede.

 

Huiskamer 2 in Buurstede.

 

Huiskamer 3 in Buurstede.

 

Huiskamer 4 in Buurstede.

 

 

 

De tuin rondom Buurstede loopt in een U-vorm waar bewoners vrij kunnen rondlopen. De tuin is afgesloten met een hek.

 

Op ieder plekje in de tuin zijn creatieve delen te vinden zodat de zintuigen van bewoners volop worden geprikkeld.

 

De mist trok weg en de zon kwam op!

 

Dagvoorzitter Chiara van Bergen stond altijd open voor gesprek.

 

De dagvoorzitter beantwoordde vragen over locatie Buurstede en gaf praktische informatie door.

 

Hal in Park Boswijk. De stam van de boom herbergt oproepjes, activiteiten en folders.

 

In 2015 won Park Boswijk Gastvrijheidszorg met Sterren.

 

Park Boswijk had een overheerlijke lunch met diverse broodjes voor de deelnemers klaarstaan.

 

Terwijl alle deelnemers de lunch nuttigden, vertelde Angela van Hemert (teamcoach bij Park Boswijk) over de verschillende leefsferen per woongroep. Zo is er de sfeer ‘notabelen’, ‘middenstand’ en ‘stad’. De inrichting, het dagritme en de ambiance is aangepast aan de sfeer.

 

Luxe badkamer 1 in Park Boswijk.

 

Luxe badkamer 2 in Park Boswijk. Bewoners die gebruik maken van de badkamer kunnen met de lift van de ene badkamer naar de andere gaan.

 

 

 

Deze vogels verblijven in de binnentuin van Park Boswijk. Hier is geen klimaatbeheersing zodat bewoners deze ruimte ook echt beleven als ‘buiten’.

 

De bibliotheek met Tovertafel in Park Boswijk.

 

“Vandaag is de kinderkamer geopend. Twee medewerkers kwamen met het idee om deze te plaatsen in ons huis”, vertelde Angela van Hemert, teamcoach bij Park Boswijk. “Met spullen uit o.a. kringloopwinkels hebben zij de kamer ingericht.”

 

 

 

Een cd-speler speelt muziek af met babygeluidjes.

 

Park Boswijk heeft een eigen ‘VV & V’ (vrije tijd, verenigingen en vermaak). De verantwoordelijke collega maakt hier het activiteiten- en verenigingenprogramma.

 

De stiltekamer in Park Boswijk.

 

De rondleiding bij Park Boswijk in Vught was afgelopen. Tijd om naar de Pluktuin Sprankenhof in Udenhout te gaan.

 

Ondertussen las Chiara van Bergen een ludieke column voor.

 

 

 

De deelnemers wandelden in de landelijke omgeving van Udenhout naar de ingang. We roken de warme appelsap bijna!

 

Lisette van Bossert, Bossert Kookwerken, zette iedereen aan het werk. “Als je appels en een mesje op de tafel zet in een kleinschalige woongroep gaan – over het algemeen – de vrouwen gelijk aan de slag.”

 

Van Bossert houdt met haar bedrijf Bossert Kookwerken regelmatig kookworkshops in de zorg.

 

 

 

“Dit hapje is niet echt geschikt voor de doelgroep voor kleinschalig wonen, maar maakte ik speciaal om jullie zintuigen te kietelen”, vertelde Lisette van Bossert. Een stokbroodje is belegd met biologische boerenkaas en rode uienjam.

 

Nu moesten de mouwen echt worden opgestroopt. De groep ging broodtaart met gebakken appels en vanillesaus maken. Bossert: “Ideaal voor al het oude brood en overgebleven korstjes.” (Klik op de foto voor het recept)

 

Een aantal deelnemers ging aan de slag met kruidnoten voor onderweg.

 

 

 

Appels bakken.

 

 

De broodtaart, warme appels en saus moesten ook op een nostalgische schotel.

 

Het resultaat!

 

Het laatste ritje was aangebroken.

Meer informatie over:

> Lees ook Kleinschalig wonen: hoe zorg je voor kwaliteit van leven?

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels