nieuws

‘Zorgverleners laten eigenbelang vaak voorgaan’

Mens & Gedrag

Patiëntenorganisaties vinden dat zorgverleners hun eigenbelang vaak zwaarder laten wegen dan het belang van de patiënt. Dit blijkt uit een enquête van Nefarma, de brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven, onder circa zeventig vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties.

‘Zorgverleners laten eigenbelang vaak voorgaan’

De zorgverleners krijgen van de ondervraagde patiëntenorganisaties op een schaal van tien punten gemiddeld een vijf voor de mate waarin zij het patiëntenbelang voorop stellen. Zes op de tien vertegenwoordigers vinden dat patiënten door dokters onvoldoende centraal worden gesteld.

Vertegenwoordigers beantwoordden onder meer vragen over de kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland en de bijdrage die het stelsel van gereguleerde marktwerking levert aan de positie van de patiënt. Daarnaast beoordeelden ze de balans die zorgverzekeraars en zorgverleners aanbrengen tussen hun eigen belangen en die van patiënten.

De resultaten van het onderzoek naar de mening van patiëntenorganisaties worden op 25 oktober gepresenteerd. Nefarma organiseert dan in de Glazen Zaal in Den Haag een debat onder de titel ‘De patiënt centraal’.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels