nieuws

‘Langer thuis wonen en kleinschaligheid de grootste trends’

Mens & Gedrag

Ouderen langer thuis laten wonen en de toename van kleinschalige zorginstellingen zijn trends die de komende tijd heel groot gaan worden. Dat zegt NPCF-directeur Wilna Wind in een interview met Gastvrije Zorg.

‘Langer thuis wonen en kleinschaligheid de grootste trends’

Volgens Wind zullen mensen minder snel een indicatie krijgen en daardoor minder snel in verpleeg- en verzorgingshuizen opgenomen worden. “Voor anderen kan het juist heel aantrekkelijk zijn om te verhuizen”, zegt Wind. “Niet naar verzorgingshuizen oude stijl, maar naar instellingen met kleinschalig wonen. In plaats van alleen thuis te zitten, wonen ze liever met leeftijdsgenoten of gelijkgestemden. Dus niet meer naar het verzorgingshuis als laatste woonplek, maar een positieve keuze voor een omgeving waar mensen hun eigen ruimte hebben en waar ook ondersteuning is als dat nodig is. Die trend gaat heel erg groot worden. Ik denk dat daar veel ruimte voor aanbieders zal ontstaan, misschien ook wel voor nieuwe aanbieders”, aldus Wilna Wind van de NPCF (Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie).

Langer thuis wonen is één van de vijf thema’s die de komende jaren van invloed zullen zijn op gastvrijheid in de zorg, zo bleek uit een mini-onderzoek dat Gastvrije Zorg hield onder een aantal professionals uit de zorgsector. De andere vier onderwerpen zijn bezuinigingen, personeelsmanagement, marktwerking en sociale en maatschappelijke veranderingen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels