nieuws

‘Administratie verdringt zorg voor patiënt’

Mens & Gedrag

Verpleegkundigen en verzorgers moeten zo veel administratie bijhouden, dat dat ten koste gaat van de zorg voor patiënten. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN).

‘Administratie verdringt zorg voor patiënt’

De overheid, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, keurmerken en de zorginstellingen eisen allemaal registraties. Vaak moeten dezelfde onderwerpen ook nog op verschillende manieren en in verschillende systemen worden bijgehouden.

Registratielast

“Zelfs nuttige registraties moeten soms dubbel of driedubbel worden gedaan”, zegt een woordvoerder van V&VN. Daardoor zijn verpleegkundigen en verzorgenden twee tot drie uur per dag bezig met administratie, zegt ongeveer de helft van de ondervraagden. 20 procent is er meer dan 3 uur aan kwijt. Bijna 90 procent geeft aan dat de patiëntzorg te lijden heeft onder de registratielast.

De cijfers komen niet helemaal onverwacht, maar V&VN vindt ze wel erg hoog. “We zijn niet tegen registreren. Het is goed om te registreren over bijvoorbeeld pijn, ondervoeding of doorliggen, maar het is doorgeschoten.”

Ideeën

Vakbond Abvakabo FNV herkent het probleem. “Ook veel van onze leden melden bij de vakbond dat zij onnodig veel bezig zijn met papierwerk”, stelt voorzitter Corrie van Brenk. “Medewerkers in de zorg weten zelf heel goed hoe het beter en anders kan. Met die ideeën moeten we samen met werkgevers aan de slag.”

Het onderzoek is gedaan onder de 53.000 leden van V&VN. 1129 leden hebben gereageerd.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels