nieuws

Arts in gewetensnood over levenseinde mag zorg overdragen

Mens & Gedrag

Een arts mag een patiënt overdragen aan een collega als de arts ernstige problemen heeft met het besluit van de patiënt om niet meer te eten en te drinken. Dat zeggen artsenfederatie KNMG en beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, zo meldt het dagblad Trouw.

Arts in gewetensnood over levenseinde mag zorg overdragen

Als een patiënt besluit te stoppen met eten en drinken omdat een euthanasieverzoek is afgewezen, kan een arts daardoor in gewetensnood komen. Artsenorganisatie KNMG en beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgden Nederland komen artsen hierin nu tegemoet. Hoewel artsen in principe verplicht zijn om iedereen zorg te verlenen, hoeven ze vanaf nu patiënten niet meer zelf te begeleiden als ze principiële of emotionele problemen hebben met mensen die door middel van vasten of verdorsten willen sterven. Dat staat in een handreiking van KNMG en Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

Jaarlijks besluiten enkele honderden tot duizenden mensen hun levenseinde te bespoedigen door te stoppen met eten en drinken. In circa de helft van de gevallen gaat het om patiënten van wie een euthanasieverzoek werd afgewezen. Sommige artsen hebben daar grote moeite mee; zij vergelijken de zorg voor patiënten die stoppen met eten en drinken met hulp bij zelfdoding.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels