nieuws

Bejaard echtpaar gedwongen uit elkaar, Facebook explodeert

Mens & Gedrag

Een Facebook-actie, opgezet door de schoonzoon van een bejaard echtpaar dat noodgedwongen uit elkaar moet, is uitgegroeid tot een enorme hit. Er zijn inmiddels bijna 100.000 steunbetuigingen binnen, meldt het Leidsch Dagblad.

Bejaard echtpaar gedwongen uit elkaar, Facebook explodeert

Schoonzoon Jack Stikvoort heeft de Facebook-pagina Gedwongen uit elkaar na 60 jaar aangemaakt om aandacht te vragen voor zijn schoonouders Pieter en Coby Schouten uit Leiden. Na 60 jaar huwelijk moet het echtpaar apart leven, want alleen de 82-jarige Pieter Schouten is toegelaten in een verzorgingshuis omdat hij aan Alzheimer leidt. Zijn vrouw Coby (77) krijgt geen zorgindicatie.

Verschrikkelijk

Omroep West kwam eerder deze week als eerste met het verhaal van Pieter en Coby Schouten. “Ze zeiden bij het Centrum indicatiestelling zorg gewoon: je bent nog niet ziek genoeg en daarom mag je niet mee”, aldus Coby Schouten tegenover Omroep West. Het is voor haar onbegrijpelijk dat ze thuis moet blijven wonen. “Ik vind het verschrikkelijk dat je na 60 jaar zo uit elkaar gehaald wordt. Ik ben zelf ook ziek, ik heb hartkleppen, een pacemaker, ik heb kanker gehad en ik ben blind aan één oog. Wat moet ik nog meer mankeren?”

Plek

Het Centrum indicatiestelling zorg zegt dat echtparen al jaren om deze reden apart leven. Dat is echter tegen de wet: volgens de AWBZ heeft de partner aanspraak op verblijf in dezelfde instelling. De zorginstelling moet dan wel plek hebben, en daar ontstaat vaak het probleem. Ook het verzorgingshuis waar meneer Schouten is toegelaten, zegt nog geen woonruimte beschikbaar te hebben voor zijn echtgenote, maar dat ze wel welkom is en op een wachtlijst is geplaatst.

Lees hier de gehele reactie van het CIZ. 

Inmiddels hebben verschillende media het verhaal opgepikt en heeft het lot van het bejaard echtpaar uit Leiden ook de aandacht van politiek Den Haag. SP-Tweede Kamerlid Renske heeft aangegeven staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) te vragen actie te ondernemen. De PvdA heeft contact gehad met de familie, meldt de NOS. PvdA-leider Diederik Samson liet via Twitter  weten het bejaard echtpaar te willen helpen.

Bekijk hier een verslag van de NOS.

Schoonzoon Jack Stikvoort wil meer bereiken met zijn actie. Hij heeft de petitie ‘Niet gedwongen uit elkaar’ opgezet, om daarmee de regering te vragen een eind te maken aan dit soort situaties, zo vertelt hij aan het Leidsch Dagblad. “Gezien de reacties, speelt het probleem overal in Nederland.”

Bronnen: Omroep West, NOS, het Leidsch Dagblad

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels