nieuws

Liever Máxima en Sacha dan Beatrix en Annechien

Mens & Gedrag

Vlees krijgt de voorkeur boven vegetarisch, lijnen moet niet in de weg staan van lekker eten en zelf trappen is beter dan rijden op een elektrische fiets; ANBO zette de voorkeuren van 1700 ouderen op een rijtje in het ANBO Trendonderzoek 2013. Opvallend: koningin Máxima is veel populairder onder senioren dan prinses Beatrix.

Liever Máxima en Sacha dan Beatrix en Annechien

ANBO, de belangenorganisatie voor ouderen, stelt voor het jaarlijkse onderzoek onder meer vragen over media, voeding en entertainment. Deelnemers krijgen telkens twee opties voorgelegd waarbij ze moeten aangeven voor welke ze zouden kiezen. Beatrix of Máxima, bijvoorbeeld. Wat blijkt? Prinses Beatrix, amper negen maanden na haar abdicatie, is een stuk minder populair dan haar schoondochter; maar liefst 73 procent van de ondervraagden geeft de voorkeur aan koningin Máxima.

Sacha

Ook Paus Fransiscus is met bijna 84 procent veel geliefder onder ouderen dan zijn voorganger, Paus Benedictus. En ondanks dat Annechien Steenhuizen over het algemeen lovende kritieken kreeg als het nieuwe gezicht van het achtuurjournaal, blijkt dat 64 procent van de senioren Sacha de Boer maar moeilijk kan loslaten.

Eten

Misschien iets relevanter voor de ouderenzorg: ruim 81 procent eet liever vlees dan vegetarisch en ruim 78 procent eet gewoon wat lekker is in plaats van een gezond alternatief. Trouwens, 95 procent zit op de oude dag bij voorkeur niet in een verzorgingshuis, maar blijft liever thuis wonen. En tijd doorbrengen met de kleinkinderen? Veel ouderen vinden dat natuurlijk leuk, maar 82 procent zegt ze liever niet mee te nemen op vakantie.

Hoewel bijna 85 procent het pensioen verkiest boven doorwerken, blijven de meeste ondervraagde ouderen wel actief; 71 procent gaat liever sporten dan op de bank zitten en bijna 60 procent laat de elektrische fiets staan en kiest ervoor om zelf te trappen.

Bekijk hier de volledige lijst met alle onderzoeksresultaten van het ANBO Trendonderzoek 2013.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels