nieuws

‘Patiënten meer betrekken bij onderzoek’

Mens & Gedrag

Onderzoekers moeten patiënten meer betrekken bij het onderzoek naar hun aandoening. Dat is de conclusie van het proefschrift van promovendus Maarten de Wit (VUmc).

Voor zijn onderzoek keek De Wit naar de rol van patiëntenparticipatie binnen de reumatologie. De Wit, die zelf een reumatische aandoening heeft, wilde weten of de kwaliteit van het onderzoek toeneemt als patiënten er actief bij betrokken worden.

Proefpersoon

De Wit ziet in een patiënt meer dan een proefpersoon. Wetenschappelijke reuma-onderzoekers hebben wel verstand van de ziekte, maar hebben zelf geen reuma, zo stelt hij. Daarom weten ze niet hoe het is om te leven met de pijn, de vermoeidheid, wat de kwaliteit van het leven is en of het mogelijk is om te blijven werken of om voor kinderen te blijven zorgen.

Onderzoek

De persoonlijke ervaringen van patiënten kunnen onderzoeken inhoudelijk vormgeven, waardoor de resultaten beter aansluiten bij de behoeftes van patiënten. Volgens De Wit kan het nuttig zijn om patiënten bijvoorbeeld onderzoeksvragen te laten samenstellen.

Maarten de Wit promoveert op 20 januari bij het VUmc. De titel van zijn proefschrift is ‘Patient participation in rheumatology research. A four level response evaluation’.

Lees ook ‘Steeds meer zorginstellingen open voor mening patiënten’

Bron: VUmc

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels