nieuws

Inschrijving Het Beste Zorgidee gesloten met recordaantal ideeën

Mens & Gedrag

We hebben heel wat ideeën om de zorg beter te maken. Dat blijkt wel uit de inschrijvingen voor Het Beste Zorgidee: er werden maar liefst 547 ideeën ingestuurd. De jury gaat de vijf beste zorgideeën selecteren en het Nederlandse publiek mag dan de winnaar kiezen.

Inschrijving Het Beste Zorgidee gesloten met recordaantal ideeën

Bij veel van de zorgideeën die dit jaar zijn ingezonden, speelt technologie een rol. Denk aan allerlei apps voor smartphones, maar ook technische hulpmiddelen waardoor patiënten minder afhankelijk zijn van hulpverleners. Omdat ze handelingen met behulp van techniek zelf kunnen doen, hoeven patiënten niet thuis te blijven wachten op een medisch professional. Duidelijk is dat slimme technologie in smartphones, tablets en ook smartwatches veel mogelijkheden biedt om de zorg beter te maken.

Voorwaarden

De jury hanteert bij het beoordelen van de ideeën een aantal criteria. Het zorgidee moet bijdragen aan de kwaliteit, de effectiviteit, de doelmatigheid of de toegankelijkheid van de zorg. Het moet praktisch uitvoerbaar zijn in het Nederlandse zorgveld en binnen nu en een jaar te realiseren zijn. Daarbij moet het effect van het idee meetbaar zijn en mag het idee niet al bestaan.

Stemmen op Het Beste Zorgidee

Op woensdag 29 oktober wordt bekend welke ideeën een finaleplek verdienen. Het is vervolgens aan het Nederlandse publiek om te bepalen welk van die vijf ideeën wint. Iedereen kan zijn of haar stem uitbrengen via de website van Het Beste Zorgidee (www.hetbestezorgidee.nl). Op woensdag 12 november wordt bekendgemaakt wie de zorginnovatiewedstrijd van ONVZ Zorgverzekeraar wint. De winnaar krijgt een startkapitaal van tienduizend euro om zijn of haar idee te realiseren.

Zorgtelevisie

Winnende ideeën van Het Beste Zorgidee worden inmiddels in de praktijk toegepast. Zoals Zorgtelevisie, waarmee een beeldverbinding met een hulpverlener tot stand wordt gebracht. Ook de thermometerchip die in de verpakking van geneesmiddelen kan worden meegeseald is een succes. Die chip geeft aan of niet-gebruikte medicijnen die naar de apotheek worden teruggebracht op de juiste manier zijn bewaard. Als dat het geval is, kunnen ze opnieuw worden uitgegeven. Het weggooien van ongebruikte medicijnen kost de samenleving nu naar schatting elk jaar nog zo’n honderd miljoen euro.

 

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels