nieuws

‘Kwaliteit van geestelijke gezondheidszorg neemt af’

Mens & Gedrag

Tweederde van de werknemers in de GGZ vindt dat de kwaliteit van zorg achteruitgaat. Dat blijkt uit een onderzoek van Abvakabo FNV.

‘Kwaliteit van geestelijke gezondheidszorg neemt af’

82 procent van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat er steeds meer naar de kosten van werkzaamheden wordt gekeken in plaats van naar goede zorg. “Twee derde van de werknemers zegt dat de kwaliteit van de zorg afneemt, omdat ze steeds minder tijd voor de patiënt hebben”, zegt Anja Dijkman, bestuurder zorg bij Abvakabo FNV. “Behandelaars, verpleegkundigen en begeleiders besteden meer dan 30 procent van hun tijd aan administratie. Die tijd kunnen ze beter besteden aan de zorg voor patiënten.”

Lees ook: GGZ heeft te weinig uitleg gegeven

Zorgzwaarte

Maar liefst 80 procent van de werknemers in de GGZ vindt de mentale belasting te hoog. Verder meent 76 procent dat de zwaarte van de zorg toeneemt. “De zorg van de huisarts valt onder de basisverzekering, maar voor geestelijke gezondheidszorg geldt het eigen risico”, aldus Dijkman. “Mensen trekken daardoor later aan de bel, of zelfs zo laat dat een crisisopname noodzakelijk is. Vooral voor mensen met lage inkomens is de ggz minder toegankelijk geworden.”

Abvakabo FNV deed onderzoek onder 1578 werknemers in de GGZ naar de gevolgen van de bezuinigingen waarover het kabinet en GGZ Nederland in 2012 afspraken hebben gemaakt.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels