nieuws

Nederlanders vol ideeën voor betere zorg

Mens & Gedrag

Hoe kunnen we de zorg in Nederland met z’n allen beter maken? Er blijken heel veel ideeën rond te zweven.

Nederlanders vol ideeën voor betere zorg

Het heeft er alle schijn van dat de jury van Het Beste Zorgidee het dit jaar drukker gaat krijgen dan ooit. Sinds de opening van Het Beste Zorgidee drie weken geleden zijn er al ruim driehonderd zorgideeën ingestuurd. Niet eerder werden er in de eerste drie weken na de start zo veel ideeën ingestuurd die de zorg beter kunnen maken. Het Beste Zorgidee is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar.

Lees ook: Mooie mensen gezocht

Kwaliteit

De inzendingen lopen uiteen van heel eenvoudige tot zeer complexe ideeën. De jury zal bij de beoordeling letten op de kwaliteit, effectiviteit en doelmatigheid. Zo moet het idee praktisch uitvoerbaar zijn in het Nederlandse zorgveld en moet het binnen nu en een jaar te realiseren zijn. Ook moet het effect meetbaar zijn en mag het niet al bestaan.

De jury kiest elk jaar de vijf meest innovatieve ideeën, waarna het publiek via de website van Het Beste Zorgidee kan stemmen. Insturen kan nog tot en met 19 oktober. De winnaar wordt beloond met een startkapitaal van 10.000 euro om zijn of haar idee uit te voeren.

Praktijk

De wedstrijd heeft de afgelopen jaren bewezen dat goede ideeën niet alleen worden bedacht door deskundigen, wetenschappers en politici. Juist mensen die geregeld zelf met zorg in aanraking komen, hebben soms hele goede ideeën. Dat blijkt wel uit de winnende ideeën van afgelopen jaren, die inmiddels in de praktijk worden toegepast.

Zoals de thermometerchip die in de verpakking van geneesmiddelen wordt gestopt. Die geeft aan of niet-gebruikte medicijnen die naar de apotheek worden teruggebracht op de juiste manier zijn bewaard. Als dat het geval is, kunnen ze opnieuw worden uitgegeven. Het weggooien van ongebruikte medicijnen kost de samenleving nu naar schatting elk jaar nog zo’n honderd miljoen euro.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels