nieuws

Oudere met dementie thuis vaak met dwang verzorgd

Mens & Gedrag

Stiekem voedsel toegediend krijgen, gedwongen een douche moeten nemen en in je eigen huis worden opgesloten; voor vier op de tien thuiswonende ouderen met dementie zijn dit onderdelen van de dagelijkse praktijk.

Oudere met dementie thuis vaak met dwang verzorgd

Ouderen met dementie die thuis wonen, worden vaak met dwang verzorgd. Ze krijgen ook soms te maken met vrijheidsbeperkende maatregelen als vastbinden. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna duizend thuiswonende dementerenden van de Universiteit Maastricht, meldt dagblad Trouw.

‘Behind closed doors’ is het eerste grote onderzoek naar vrijheidsbeperking in de eigen woning en er kan daarom niet worden gezegd of er sprake is van een toename. De conclusies zijn interessant vanwege de tendens om ouderen langer thuis te laten wonen.

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

Vrijheidsbeperking

Vier op de tien thuiswonende ouderen met dementie hebben te maken met een vorm van vrijheidsbeperking. Bijna tachtig procent van deze groep kreeg te maken met zogeheten ‘onvrijwillige zorg’. Het gaat om het gedwongen of stiekem toedienen van medicatie of voedsel, gedwongen onder de douche plaatsen, of het opsluiten in huis.

Familieleden

Van de duizend onderzochte ouderen worden 320 met dwang verzorgd en krijgen 21 te maken met fysieke beperkingen, zoals bedhekken, vastbinden in bed of op een stoel of vastgezet worden met tafelbladen. Dit wordt volgens de onderzoekers bijna altijd door familieleden gedaan. Één thuiswonende oudere met dementie heeft zelfs te maken met vier vrijheidsbeperkende maatregelen.
“Dan kun je gerust de vraag stellen: kan zo iemand nog wel thuis wonen?”, zegt Jan Hamers, onderzoeker en hoogleraar ouderenzorg aan de universiteit van Maastricht in Trouw. “Deze persoon wordt in zijn rolstoel vastgebonden, de rolstoel wordt vastgezet, hij wordt met een tafelblad klemgzet, en heeft dubbelzijdige bedhekken. Wat voor leven heb je dan?”

Lees hier het hele verhaal in Trouw.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels