nieuws

Spelletje op de tablet doet dementerende goed

Mens & Gedrag

Dementerenden die op een tablet simpele spellen spelen, ervaren daardoor extra positieve gevoelens als prestatie, eigenwaarde en verbondenheid. Dat zegt het kenniscentrum Zorginnovatie na onderzoek bij drie zorginstellingen in Rotterdam.

Spelletje op de tablet doet dementerende goed

De onderzochte mensen met dementie accepteerden de tablet vrijwel meteen probleemloos. Tijdens het spel probeerden sommigen een zo hoog mogelijke score te halen met sjoelen, en dat droeg bij aan een positief zelfbeeld en gevoel van verbondenheid. Cliënten vonden het ook prettig om iets ‘om handen’ te hebben. De meer passieve cliënten werden juist geactiveerd door het spelletje.

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg

Bij een kleine groep dementerenden werkte spellen spelen op de tablet juist averechts. Ze vonden het te kinderachtig, hadden moeite met de iPad of het spel voldeed niet aan hun verwachtingen. Dat leidde tot frustratie, falen of een negatiever zelfbeeld.

Mantelzorgers

De onderzoekers van kenniscentrum Zorginnovatie hebben een instructiemodule geschreven voor verzorgenden en mantelzorgers van dementerenden. Hierin staat hoe de tablet en spelletjes voor dezel groep ouderen ingezet kan worden. Ook schreven ze een rapport voor spelontwikkelaars. Een student van de Hogeschool Rotterdam ontwierp zelfs een speciale behuizing voor de iPad die deze gebruiksvriendelijker maakt.

Het kenniscentrum gaat nu op zoek naar de juiste match tussen spel op de tablet, touchscreenvaardigheden en interesse van mensen met dementie.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels