nieuws

Steeds meer mensen kloppen aan bij Levenseindekliniek

Mens & Gedrag

Het aantal mensen dat zich bij de Levenseindekliniek meldt met een hulpvraag stijgt flink. Dat staat in een brief die de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) en de Stichting Levenseindekliniek vorige maand aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid) stuurden.

Steeds meer mensen kloppen aan bij Levenseindekliniek

Tot en met augustus dit jaar klopten maandelijks gemiddeld 86 mensen bij de kliniek aan. Vorig jaar was dit gemiddeld nog 62 per maand en in 2012, in het eerste jaar van het bestaan van de kliniek, ging het om 60 per maand. De Levenseindekliniek behandelt euthanasieverzoeken, vaak als mensen niet terecht kunnen bij hun gewone behandelaars.

Lees ook: Patiënt vaak niet gehoord tijdens overleg euthanasie

Er is inmiddels een wachttijd ontstaan, meldt de NVVE. Dat komt omdat bij complexe hulpvragen een tijdrovend onderzoek nodig is, wat vooral bij psychiatrisch lijden het geval is. De kliniek vindt een wachttijd ongewenst en wil die terugbrengen. Maar de wens van de onderzoekers om een wachttijd van 1 tot 2 weken altijd te voorkomen, is niet realistisch. Als een hulpvraag echt dringend is, zoals bij een terminale patiënt, dan komt de kliniek onmiddellijk in actie, aldus de NVVE en de kliniek.

In een volgende evaluatie wordt mogelijk de vraag meegenomen of het bestaan van de Levenseindekliniek leidt tot een grotere vraag naar levensbeëindiging. De NVVE en de stichting noemen dat een begrijpelijke aanbeveling.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels