nieuws

Beste zorgidee is voor ouderen met dementie

Mens & Gedrag

Het Beste Zorgidee daagt heel Nederland uit om de zorg beter te maken. De afgelopen jaren werden duizenden innovatieve ideeën ingestuurd. De winnaar van dit jaar is inmiddels bekendgemaakt.

Beste zorgidee is voor ouderen met dementie

Het belevingskussen van Hans van Wetten uit Budel heeft Het Beste Zorgidee 2014 gewonnen. Het kussen voor ouderen met dementie kreeg tijdens de finale van de zorginnovatiewedstrijd de meeste stemmen van het publiek. Van Wetten krijgt een startkapitaal van 10.000 euro om het kussen verder te ontwikkelen.

Persoonlijk

Niet alleen het publiek, ook de vakjury is gecharmeerd van het belevingskussen, omdat het de zorg persoonlijk maakt en bestemd is voor een groep kwetsbare patiënten. “Het idee is mooi in zijn eenvoud en lijkt van grote betekenis voor dementerenden en hun familieleden”, zo valt te lezen in het juryrapport van de zorginnovatiewedstrijd, een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar.

Belevingswereld

Door middel van geluidssignalen prikkelt het kussen de belevingswereld van dementerende ouderen. “In het kussen zitten sensoren en luidsprekertjes. Als de patiënt het kussen aanraakt, worden er stemmen, liedjes en muziek speciaal gericht op de gebruiker afgespeeld”, vertelt Van Wetten. “De familie of een mantelzorger speelt een belangrijke rol bij het ‘vullen’ van het kussen. Zij weten immers welke liedjes, gedichten of stemmen de patiënt graag hoort.”

Mimiek

Hans van Wetten is leidinggevende bij een zorgcentrum in Weert en ontwikkelde het belevingskussen met zijn team en onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn eerste tests met een prototype zijn veelbelovend. “Eén cliënt kon zich bijvoorbeeld alleen maar op een minder positieve manier uiten. Maar bij het gebruik van het kussen veranderde haar mimiek en zei ze zachtjes: ‘O, wat mooi.’ Dat was een reactie die we eigenlijk nog nooit bij haar hadden gezien.”

Het Beste Zorgidee is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar, dat hiermee de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker wil maken.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels