nieuws

Foto van lenige bewoner wint wedstrijd

Mens & Gedrag

Een bewoner van zorginstelling Swaenewoerd laat zien hoe lenig hij is tijdens de opening van het wandel- en beweegpad van Zorggroep Raalte. Arjo Kleinhuis maakte er een foto van en won er een wedstrijd mee.

Foto van lenige bewoner wint wedstrijd

Omdat de foto van Kleinhuis, webredacteur bij Zorggroep Raalte, volgens de jury ‘uit het leven gegrepen’ is, heeft hij de fotowedstrijd Mentaal Welbevinden gewonnen. Voor zijn foto, genaamd ‘Lenig’, ontvangt hij een Belevenissenbon ter waarde van honderd euro. De wedstrijd werd georganiseerd door de site Zorgvoorbeter.nl.

Vreugde

Jurylid Mariëlle Cuijpers, expert mentaal welbevinden over de winnende foto: “Je ziet zowel kwetsbaarheid als kracht. De rollator duidt erop dat de man heeft moeten leren omgaan met beperkingen. Anderzijds straalt de foto ook vreugde en levenskracht uit: ballonnen, vlaggetjes en plezier. Er is geen zorgmedewerker of instelling te zien en toch kun je vermoeden dat die een rol spelen. De titel ‘Lenig’ slaat niet alleen op de houding van de man, maar ook op een lenigheid van met het leven kunnen omgaan en van mooie momenten genieten. Verder staat menselijk contact centraal, iets samen doen, een thema dat bij veel ingezonden foto’s terugkeert.”

Lees ook: Fotowedstrijd legt liefde in de zorg vast

De jury heeft de foto’s beoordeeld op hun zeggingskracht en symbolische waarde om het thema mentaal welbevinden bespreekbaar te maken met cliënten en hun familie, zowel in de ouderenzorg als gehandicaptenzorg. Daarnaast speelden ook fotografische kwaliteit en creativiteit een rol bij de beoordeling.

Gevarieerd

Met vijfhonderd inzendingen was de fotowedstrijd volgens de organisatie een groot succes. De wedstrijd leverde mooie en gevarieerde beelden op met treffende bijschriften. Mariëlle Cuijpers: “Duidelijk is dat mentaal welbevinden voor veel mensen te maken heeft met samen zijn of samen doen, plezier maken, buiten zijn, samen met anderen maar ook alleen”, aldus Cuijpers. “Daarnaast is een terugkomend thema: het belang van de stilte opzoeken, momenten van bezinning of reflectie, en inspiratie die de natuur biedt.’

Gesprek

Van de meest aansprekende foto’s maakt Vilans dit jaar een beeldset, een nieuwe werkvorm waarmee zorgmedewerkers op een laagdrempelige en creatieve manier met cliënten en familie in gesprek kunnen gaan over levensthema’s. Hiervoor selecteert de jury veertig foto’s. Eerder ontwikkelde Vilans de Landkaart Domein Mentaal Welbevinden met handreiking om met cliënten in gesprek te gaan.

Bekijk de vijfhonderd ingezonden foto’s op zorgvoorbeter.nl/welbevinden

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels