nieuws

‘Iedere bewoner een iPod met muziek’

Mens & Gedrag

Elke bewoner in het verzorgingshuis een eigen iPod met eigen muziek geven. Goed idee? De ambassadeur van Alzheimer Nederland, Marga Bult, vindt van wel.

‘Iedere bewoner een iPod met muziek’

In de Verenigde Staten zijn verzorgingshuizen die dat doen, vertelt Bult in gesprek met Gastvrije Zorg. “Fantastich toch? Alzheimer Nederland is op dit moment bezig om allerlei nummers op te slaan zodat mensen ze heel makkelijk van de site kunnen halen.” Maar en zijn ook andere manieren om met muziek aan de gang te gaan. Bult: “Je kunt ook muziekavonden organiseren met liveoptredens. Of mensen die het nog kunnen, gaan zelf met muziekinstrumenten aan de slag.”

Lees ook: Alzheimer Nederland heeft een nieuwe ambassadeur

Herinneringen

Niet zo vreemd dat iemand als Marga Bult pleit voor meer muziek in verzorgingshuizen; we kennen haar natuurlijk al sinds jaar en dag als zangeres. Maar naast het feit dat je van muziek vooral moet genieten, ziet Bult het als een manier om herinneringen op te roepen. “Je denkt weer aan de tijd toen je je vrouw ontmoette, de geboorte van je eerste kind. Ieder mens heeft wel een lied of een aantal liedjes. Bij mensen met dementie en Alzheimer blijven die muziekherinneringen het langst bewaard. Bezig zijn met muziek betekent voor iedere oudere – dement of niet – vrolijkheid, herkenning, even de dag doorbreken.”

Lees hier het hele interview met Marga Bult.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels