nieuws

‘Kankerpatiënt te weinig naar inloophuis doorverwezen’

Mens & Gedrag

Even ontspannen en praten met mensen die met dezelfde ziekte leven; het kan bij de inloophuizen voor kankerpatiënten. Maar voor hoe lang nog?

‘Kankerpatiënt te weinig naar inloophuis doorverwezen’

Het blijkt dat de inloophuizen het moeilijk hebben. Volgens de brancheorganisatie voor inloophuizen en psycho-oncologische centra IPSO verkeert ruim de helft in financiële problemen. Dat schrijft De Telegraaf. Volgens IPSO moeten huisartsen en oncologen patiënten vaker doorverwijzen naar een inloophuis

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

De inloophuizen leven volledig van sponsoring, giften en fondsen. Structurele inkomsten zijn er niet. In het verleden moesten er al huizen sluiten, omdat de huur niet meer betaald kon worden. “Door de geringe middelen kunnen we veel minder (ex)kankerpatiënten, naasten en nabestaanden ondersteunen dan we eigenlijk zouden willen”, zegt IPSO-voorzitter Marten Disberg.

Behoefte

Toch sturen artsen hun patiënten nog zelden door naar een inloophuis. Uit onderzoek uitgevoerd door Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam en ResCon blijkt dat 5 procent van de kankerpatiënten door de huisarts en 6 procent door een oncoloog wordt doorverwezen. Dat terwijl twee op de drie kankerpatiënten behoefte hebben aan de ondersteuning die een inloophuis kan bieden. “Artsen zijn nog te veel alleen gericht op het lijf en niet op de psyche”, stelt Disberg.

Ontspanning

De voornamelijk psychische hulp van de inloophuizen wordt vaak als positief gezien. De doelgroep kan letterlijk binnenlopen voor ontspanning, contact met lotgenoten of informatie over de ziekte. Volgens IPSO kan verdere ontwrichting van het leven van een patiënt en naasten voorkomen worden door het tijdig signaleren, onderkennen en bespreekbaar maken van de impact van kanker.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels