nieuws

‘Ouderen en mantelzorgers in grote verwarring’

Mens & Gedrag

Ouderen en hun mantelzorgers zijn in totale verwarring over hun situatie in 2015, zegt de Unie KBO. Wat is er aan de hand?

‘Ouderen en mantelzorgers in grote verwarring’

Veelal gaat het om echtparen waarbij de ene partner zorgt voor de ander. Deze mensen willen vaak bij elkaar blijven en thuis blijven wonen. Maar ze vragen zich af of dat nog kan, of het te betalen is en waar ze terechtkunnen voor vragen, hulp en zorg.

Overheid en zorgkantoren hebben besloten om geen nadere informatie te geven aan thuiswonende ouderen met zorgindicatie (voor verblijf). Zorgorganisaties waar ouderen te rade gaan weten het ook niet, zegt de Unie KBO.

Vragen

Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO: “Vragen die wij vaak horen, zijn: ‘Kan ik volgend jaar nog een beroep doen op dezelfde zorgverleners?’, ‘Wat moet ik volgend jaar betalen?, ”Kan ik nog rekenen op wijkverpleging gezien de grote tekorten?’ Helemaal lastig is het als mensen een indicatie krijgen voor verblijf. Wat betekent dit voor hun wens om thuis samen oud te worden? Als ze opname weigeren, vervalt dan hun recht op zorg of geld? Ouderen willen graag weten waar ze aan toe zijn!”

De Unie KBO noemt de informatievoorziening belabberd en de boodschap van de overheid te positief. Informatiepunten van de overheid kunnen niet alle vragen wegnemen, omdat wetgeving nog niet is uitgekristalliseerd. Ook worden vaak technische termen als ‘overgangsrecht’ gebruikt, waar zelfs hoogopgeleide ouderen niet mee uit de voeten kunnen voor hun persoonlijke situatie, zegt de seniorenorganisatie.

Mantelzorgers

“De Unie KBO constateert dat de onzekerheden een zware wissel trekken op met name de oudere mantelzorgers“, aldus Vanderkaa. “Dat is zeer kwalijk gezien alle veranderingen in de zorg. Is dit hoe de samenleving met kwetsbare ouderen wil omgaan?”

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels