nieuws

Zorgprofessional niet gehinderd door enige kennis

Mens & Gedrag

Je gaat er vanuit gaan dat zorgprofessionals van de hoed en de rand weten als het om zorgzaken gaat. Maar is dat ook daadwerkelijk zo?

Zorgprofessional niet gehinderd door enige kennis

Als het gaat om hoe het zorgstelsel in 2015 werkt, dan hebben dokters, verpleegkundigen en paramedici naar eigen zeggen te weinig kennis van zaken, zo blijkt uit onderzoek dat de VvAA onder zijn leden heeft gedaan. In de enquête kwamen onder meer vragen naar voren over stelsel, bekostiging en wetgeving van de zorg.

Opmerkelijk

Opmerkelijk, zo vonden ze ook bij de VvAA, dus hebben ze in samenwerking met De Argumentenfabriek het boek Zó werkt de zorg in Nederland. Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015 geschreven. “Ik denk dat dit boek zorgprofessionals helpt de veranderingen beter te begrijpen, om er helder over na te kunnen denken en zo nodig naar te handelen”, stelt Maaike de Vries, chef zorg bij De Argumentenfabriek.

Edwin Brugman, Directeur Kennismanagement en Netwerken van VvAA Groep: “De afgelopen jaren zijn er binnen de zorg rigoureuze maatregelen doorgevoerd. Vaak op basis van informatie die slechts voor weinigen toegankelijk en begrijpelijk is. Daardoor is er regelmatig maar weinig begrip, zeker omdat veel wél beschikbare informatie veelal gekleurd wordt weergegeven. Voor een genuanceerde discussie is kennis nodig. Die proberen we met dit boek te ontsluiten.”

Helder

Zó werkt de zorg in Nederland brengt in kaart hoe stelsel, bekostiging en wetgeving van de zorg werken. De Vries: “Het is een helder, compact, aantrekkelijk vormgegeven en vooral een inhoudelijk interessant en actueel standaardwerk. In en om de zorg werken 1,5 miljoen mensen. Dit boek helpt hen beter te begrijpen hoe de zorg functioneert. Het beschrijft de zorgwereld buiten de spreekkamer en geeft antwoord op vragen die dokters, verpleegkundigen, therapeuten, paramedici en andere zorgverleners, beleidsmakers, bestuurders, verzekeraars en mantelzorgers maar ook studenten voor die groepen misschien wel willen, maar niet durven stellen.”

Het boek beschrijft bijvoorbeeld welke vier wetten de basis voor het Nederlandse zorgstelsel vormen (ZVW, WMO, Jeugdwet en de wet voor langdurige zorg), hoe de geldstromen lopen in de curatieve zorg en wat precies per wet is vastgelegd voor zorgverzekeraars. Ook gaat het boek in op hoe in de zorg de markt werkt en hoe kennis in de zorg zich ontwikkelt. In bondige teksten en heldere visualisaties geeft het in één oogopslag antwoorden op vele vragen rondom het zorgstelsel.

Het boek wordt officieel geïntroduceerd op 28 november tijdens het VvAA jubileumcongres ‘Tijd voor Ziel in de Zorg’ in de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Meer info: Zowerktdezorg.nl 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels