nieuws

Zwarte lijst voor medewerkers in de zorg

Mens & Gedrag

Het is niet de bedoeling dat zorgmedewerkers die cliënten mishandelen direct bij andere zorginstellingen aan de slag kunnen. Er is een nieuw hulpmiddel in het leven geroepen die zulke situaties moet voorkomen.

Zwarte lijst voor medewerkers in de zorg

Er komt een zwarte lijst voor medewerkers in de zorg die cliënten mishandelen, bestelen of zich schuldig maken aan andere ontoelaatbare praktijken. Werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt heeft dit waarschuwingssysteem deze week gelanceerd tijdens het symposium ‘Is uw zorg in vertrouwde handen?’. Het ministerie van Volksgezondheid betaalde mee aan de ontwikkeling van het project en het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) keurde het register goed. Het waarschuwingsregister is voor medewerkers in de thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en jeugdzorg.

Lees ook: Geweld tegen ouderen neemt toe

Tot nu toe kunnen zorginstellingen medewerkers, sollicitanten of stagiaires niet controleren op goed gedrag. Het zogenoemde Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn moet de zwarte lijst voor medewerkers in de zorg worden; een nieuwe preventiemiddel tegen criminaliteit door zorgpersoneel.

Voorwaarden

Het is aan de werkgevers zelf om zich bij de zwarte lijst aan te sluiten. Onder strikte voorwaarden kunnen zij de persoonlijke dossiers inzien of persoonsgegevens met andere zorgorganisaties delen. Zo kunnen alleen mensen tegen wie aangifte is gedaan en zijn ontslagen in het waarschuwingsregister komen. Deze vermelding in de zwarte lijst is niet voor altijd, want na twee of vier jaar worden de gegevens automatisch uit het systeem verwijderd.

Grote gevolgen

Hoeveel misdaden er precies voorkomen is onduidelijk. Volgens ZorgZijn Werkt gaat het om een kleine groep zorgmedewerkers – zo’n 1 tot 3 procent – die cliënten bestelen of mishandelen. Maar omdat het om zeer kwetsbare mensen gaat, kunnen de gevolgen van een misdaad groot zijn.

In 2011 en 2012 deed de politie in Amsterdam onderzoek naar het slachtofferschap van zorgafhankelijke en kwetsbare ouderen in zorginstellingen en aanleunwoningen. Daaruit bleek dat een groot deel van de misdaden niet worden geregistreerd. Daarom startte ZorgZijn Werkt samen met de Universiteit Utrecht een landelijk onderzoek naar de veiligheid van eigendommen in de langdurige zorg. In het najaar van 2015 worden de eerste resultaten van het onderzoek verwacht.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels