nieuws

‘Bewegen helpt kwaliteit van leven te verbeteren’

Mens & Gedrag

Wandelen gecombineerd met krachttraining bevordert de lichamelijke conditie, het geheugen en het denkvermogen van dementerenden. En zo lukt het deze ouderen beter om een boterham te smeren of veters te strikken.

‘Bewegen helpt kwaliteit van leven te verbeteren’

Dat blijkt uit onderzoek van bewegingswetenschapper Willem Bossers van het UMCG. Halverwege december promoveerde hij aan de RUG.

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

Wanneer zo’n beweegprogramma stopt, verdwijnen de positieve effecten snel. De onderzoeker pleit daarom voor beweging en krachttraining voor dementerenden als dagelijks programmaonderdeel. Want lichamelijke inactiviteit komt veel voor bij dementerende ouderen. Uit eerder onderzoek bleek dat slechts 10 procent van de ouderen één keer per jaar of vaker dan twintig minuten aaneengesloten beweegt.

Onderzoeken

Om de positieve effecten van lichamelijke beweging te onderzoeken, ontwierp Bossers twee beweegprogramma’s. Een wandelprogramma waarbij deelnemers vier keer per week dertig minuten wandelden. En een combinatieprogramma waarbij de deelnemers twee keer per week dertig minuten wandelden en twee keer per week krachttraining kregen. Deze bestond uit op tenen staan, been opzij en naar achteren bewegen en zittend op een stoel de benen strekken en buigen.

Positief

Met het combinatieprogramma verbeterde niet alleen het uithoudingsvermogen, de balans en de beenkracht. Ook verbeterde het geheugen, persoonsherkenning en concentratie van de dementerende ouderen.  Bossers: “Bewegen en krachttraining draagt bij aan de kwaliteit van leven te behouden of zelfs te verbeteren.”

Structureel

Maar ‘een dergelijk programma moet structureel onderdeel worden van de dagelijkse zorg van ouderen met dementie’, vindt de onderzoeker. Want na negen weken na een beweegprogramma verdwijnen de positieve effecten alweer.

> Lees ook het artikel Kwaliteit van leven: hoe zorg je ervoor?

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels