nieuws

Klokkenluider zorgproblemen held van het jaar

Mens & Gedrag

Hij zette de zorgproblematiek in verpleeghuizen opnieuw op de kaart en ging op televisie in debat met de staatssecretaris. Daarom is hij de held van het jaar, zeggen de kijkers van het tv-programma Pauw.

Klokkenluider zorgproblemen held van het jaar

Ben Oude Nijhuis vroeg begin november in het AD samen met de vader van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) aandacht voor de misstanden in een Haags verpleeghuis, waar hun vrouwen – beiden dementerend – verblijven. Een dag later ging hij daarover in het tv-programma Pauw in debat met de staatssecretaris. Twee weken daarna overleed hij aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Postuum

De kijkers van Pauw hebben Oude Nijhuis deze week, postuum, tot Held van het jaar 2014 verkozen. In totaal waren er zestien kandidaten, en Oude Nijhuis kreeg 31 procent van de stemmen. De tweede plek was voor de ebola-verplegers. Pater Frans van der Lugt, die dit jaar in Syrië werd vermoord, eindigde op plaats drie.

Strijd

De uitslag werd maandagavond in het Vara-programma bekendgemaakt. De zoon van Ben Oude Nijhuis, Ron, nam de erkenning in ontvangst. Hij zei te hopen dat zijn vader iets bereikt had voor de zorg, zodat zijn strijd niet voor niets is geweest.

Bekijk hier de aflevering van Pauw met Ben Oude Nijhuis en staatssecretaris Martin van Rijn.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels