nieuws

Marokkanen en Turken krijgen hulp bij herkenning dementie

Mens & Gedrag

In Nederland hebben 260.000 mensen dementie. Ruim 10 procent van deze mensen is van niet-Westerse afkomst, zegt Alzheimer Nederland. Er is nu een poging gaande om deze mensen te bereiken.

Marokkanen en Turken krijgen hulp bij herkenning dementie

Helaas hebben Marokkaanse en Turkse ouderen en mantelzorgers vaak weinig kennis van dementie, aldus de stichting. Ook blijkt dat het gesprek over dementie moeilijk op gang komt. Daarom ontwikkelde gerontoloog Nienke van Wezel van Alzheimer Nederland samen met neuropsycholoog Gözde Duran ‘SignaLeren’. Dit is is een online test met filmpjes en vragen in het Turks, Marokkaans-Arabisch, Berbers en Nederlands over de meest voorkomende signalen van dementie. Wanneer zij zich zorgen maken over geheugen en gedrag, kunnen zij samen met een hulpverlener de filmpjes bekijken en de vragen invullen.

Lees ook: Beste zorgidee is voor ouderen met dementie

Uniek

Van Wezel: “Culturele herkenbaarheid staat voorop. Bovendien is het uniek dat Turkse en Marokkaanse mensen de website in zowel Nederland als het land van herkomst kunnen gebruiken. Dit bevordert de onderlinge open communicatie in families en gemeenschappen over geheugenklachten en dementie”.
De filmpjes en vragen zijn vanaf 1 december te bekijken op Alzheimer-nederland/signaleren. Vanaf die datum wordt SignaLeren onder de aandacht gebracht van diverse Nederlandse,Turkse en Marokkaanse (online) media.

Zelfzorg

SignaLeren is onderdeel van ‘Vaardig in zelfzorg’, een project van Alzheimer Nederland in samenwerking met het Netwerk van Organisaties van Ouderen Migranten (NOOM), Pharos en de Hart- en Vaatgroep. Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels