nieuws

Senioren computeren meer dankzij jongeren

Mens & Gedrag

De participatiemaatschappij, daar moeten we allemaal aan meewerken. Dan is het goed als ouderen en jongeren elkaar wat beter leren kennen. Dat kan onder meer door samen te computeren.

Senioren computeren meer dankzij jongeren

Ruim 1.600 ouderen hebben sinds 2010 hun eerste digitale stappen gezet met hulp van 1.000 jongeren. Dit gebeurt via Samen Online, een speciale computer- of tabletcursus voor senioren, gegeven door jongeren die een ICT-opleiding volgen aan het ROC. Inmiddels zijn Samen Online cursussen te vinden op twintig plaatsen in het land, van Almelo tot Rotterdam en van Alkmaar tot Vlissingen. Het vernieuwende aan deze aanpak is dat jong en oud, die elkaar in het dagelijks leven nauwelijks tegenkomen, niet alleen leren computeren en lesgeven, maar ook op andere vlakken van elkaar leren.

Lees ook: Senioren fan van YouTube

Samen Online Nederland is een initiatief van Skanfonds en Stichting DOEN, mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, en uitgevoerd door Xina, projectbureau voor de sociale sector. Samen Online heeft als doel de generatiekloof te verkleinen door middel van computerlessen.

Angst

In 2010 begonnen de eerste Samen Online computerlessen in Zoetermeer en Amersfoort. 92 procent van de oudere cursisten (gemiddeld 71 jaar en 70 procent vrouw) had bij aanvang geen tot nauwelijks ervaring met computers. Drie maanden na afloop van de cursus was 84 procent van de ouderen regelmatig op het internet te vinden en gaven ze bijna allemaal aan hun computerangst te hebben overwonnen. Gemiddeld gaven de ouderen de cursus een 8.

Contact

Volgens de initiatiefnemers zit de kracht van een Samen Online-cursus in de intensiteit (twee tot drie maal per week), de persoonlijke begeleiding (1 jonge docent op 2 ouderen) en de vele praktijkoefeningen. Maar vooral in het contact tussen jong en oud. De twee leeftijdsgroepen krijgen door het intensieve contact meer zicht op elkaars leven en daardoor ook meer begrip voor elkaar. Na afloop van de cursus zegt de helft van de ouderen en jongeren een positiever beeld te hebben van de andere leeftijdsgroep.

Waardevol

Maar niet alleen de ouderen leren. Ook de jongeren doen dankzij Samen Online nieuwe vaardigheden op die hen later helpen bij hun studie en op de arbeidsmarkt. De ROC leerlingen ICT (gemiddeld 17-20 jaar en 97 procent man) leren onder meer presenteren, beter communiceren, klantgericht werken, en aandacht en begrip tonen. Allemaal competenties die zij tijdens hun studie moeten ontwikkelen. Ook leren ze dat zij iets waardevols kunnen betekenen voor een ander, verantwoordelijkheid nemen, leiding geven en vooral geduldig zijn. Gemiddeld beoordelen de jongeren de cursus met een 7,3.

Het landelijk stimuleringsproject wordt nu afgerond. Voor wie ook een Samen Online cursus wil beginnen, zijn informatie, tips en middelen te vinden op Samenonlinenederland.nl. Daar is ook een filmpje te zien waarin jonge docenten hun ervaringen delen en kan een inspiratieboekje gedownload worden.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels