nieuws

Voetjes minder vaak van de vloer dan gedacht

Mens & Gedrag

a

Voetjes minder vaak van de vloer dan gedacht

Actieve ouderen overschatten hun dagelijkse beweging, blijkt uit VUmc-onderzoek van ouderengeneeskundige Andrea Maier. Het verschilt enorm hoeveel mensen denken dat ze bewegen en wat ze daadwerkelijk doen.

Ouderen vinden dat ze een heel actieve levensstijl hebben, maar uiteindelijk haalt maar 21 procent de bewegingsnorm. Naarmate mensen ouder worden, denken ze meer te bewegen, terwijl het tegendeel waar is.

Dagelijkse beweging

“Als actieve ouderen hun lichamelijke activiteit al zo overschatten, kun je grote zorgen maken over inactieve ouderen”, reageert ouderengeneeskundige en onderzoeksleider Andrea Maier. Om onafhankelijk te blijven is dagelijkse beweging juist belangrijk, meldt ze. “Wij gaan deze actieve ouderen een gericht bewegingsadvies geven en hopen op termijn ook andere ouderen te helpen om meer te bewegen.”

Lees ook: Body movin’ voor Haagse senioren (video)

Onderzoek

Onlangs organiseerde VUmc de debatserie Grey Power, over de verschillende aspecten van vitaal ouder worden. Ongeveer duizend geïnteresseerden, waaronder een grote groep actieve ouderen, namen deel aan deze sessies.

Een aantal ouderen deed ook mee aan een bewegingsonderzoek. Zij krijgen nu een maatgericht advies om tot een grotere lichamelijke activiteit te komen. De onderzoekgegevens worden de komende tijd verder geanalyseerd om het beweeggedrag van deze actieve ouderen exacter in kaart te brengen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels