nieuws

Zo oud mogelijk worden is niet zo interessant

Mens & Gedrag

Een lastige vraag. Wat is belangrijker, de kwaliteit van leven of het verlengen ervan? Roland de Wolf, voorzitter Raad van Bestuur van Saffier De Residentiegroep , heeft voor zichzelf en zijn organisatie een antwoord geformuleerd.

Zo oud mogelijk worden is niet zo interessant

Eigen regie is volgens hem belangrijk voor de kwaliteit van leven, maar dat brengt tegelijkertijd ook risico’s met zich mee. “Wordt iemand zorgafhankelijk, dan zeggen we normaliter: ‘Kom maar bij ons wonen. Wij verzorgen je. We behoeden je er voor dat je niet meer valt’. Eigenlijk is verlengen van het leven het belangrijkste en daarna pas de kwaliteit van dat leven. Moeten we een dementerende vast zetten in een stoel met een tafeltje er voor om vallen te voorkomen? Nee. Laat hem lopen. Maar… dan valt hij! Inderdaad.”

De vraag is volgens De Wolf: in welke situatie ervaart de cliënt meer kwaliteit van leven? “We moeten een omslag maken in ons denken. Leren dat het hebben van eigen regie niet altijd gelijk is aan onze gedachte wat goed voor hem is. Leren dat dit niet zonder risico’s is, maar wel de kwaliteit van het leven verbetert. Dus… moeten we alle risico’s uitbannen om maar zo oud mogelijk te worden? Nee. De eerste vraag moet zijn: hoe kan ik de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk houden en welke risico’s ben ik bereid daarvoor te lopen? Zo oud mogelijk is dan niet interessant.”

Lees in het decembernummer van Gastvrije Zorg het verhaal over het concept Royal Rustique van Saffier De Residentiegroep. De nieuwe Gastvrije Zorg verschijnt deze week.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels