nieuws

Zorgmedewerker heeft niet genoeg tijd voor ouderen

Mens & Gedrag

Meer dan de helft van de zorgmedewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen moet ouderen regelmatig langer dan een uur zonder toezicht laten. Dat is de belangrijkste conclusie uit een enquête gehouden door het AD en vakbond Abvakabo FNV, onder bijna vierduizend medewerkers.

Zorgmedewerker heeft niet genoeg tijd voor ouderen

Afgelopen zaterdag publiceerde het AD de uitslag van de enquête. Onderbezetting en te hoge werkdruk zorgen er volgens 68 procent van de ondervraagden voor dat er te vaak fouten worden gemaakt met het toedienen van medicijnen. Meer dan 70 procent geeft aan dat te weinig aanwezig personeel leidt tot valpartijen of conflicten tussen patiënten. Ruim 28 procent zegt ook dat ouderen soms lijden aan ondervoeding.

Te weinig tijd voor ouderen

Dat personeel te weinig tijd voor ouderen heeft, is niet alleen ernstig voor patiënten, ook voor het personeel, vindt Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV. “Zorgmedewerkers kiezen dit beroep niet vanwege de topsalarissen. Zij doen dit werk omdat ze goede zorg willen verlenen. Als dat niet lukt omdat ze tijd en handen tekort komen, is dat ongelooflijk frustrerend.”

Managementlagen

Volgens Liane den Haan, voorzitter van ouderenbond ANBO, gaat het niet overal zo slecht: “Tehuizen waar het goed gaat, zijn vaak kleinschalig ingericht, het bestuur stuurt aan op kwaliteit en er zijn minder managementlagen. Die moeten dienen als voorbeeld voor de rest.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels