nieuws

80 procent ouderen in verpleeghuizen heeft slecht gebit

Mens & Gedrag

Twee tandartsen, verbonden aan het UMCG, luiden in Metro de noodklok over de mondverzorging van ouderen in verpleeghuizen. 80 procent zou een slecht gebit hebben, wat onder meer kan leiden tot eenzaamheid.

80 procent ouderen in verpleeghuizen heeft slecht gebit

De krant schrijft dat verzorgers het vaak te vies vinden om gebitten schoon te maken. De twee tandartsen waarschuwen dat een slecht gebit kan leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatproblemen of een beroerte. Ook dreigen ze door hun slechte gebit sociaal geïsoleerd te raken, aldus de tandartsen in Metro.

Voorlichting

Zorgverleners moeten zich volgens de tandartsen meer bezighouden met de mondverzorging van ouderen. Daarnaast pleiten ze voor betere voorlichting aan ouderen en naasten.
Lees hier het hele artikel in Metro.

Eten

Eind 2012 wees Lies van Wegen (oprichtster van Mondzorg Ouderen) in gesprek met Gastvrije Zorg al op de gevolgen van slechte mondverzorging bij ouderen. “Mensen met gebitsproblemen eten vaak minder waardoor ze ondervoed dreigen te raken. Als ouderen uit hun mond ruiken, dreigen ze te vereenzamen. Kleinkinderen willen bijvoorbeeld niet meer op schoot zitten”, aldus Van Wegen.

 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels