nieuws

‘Na gastvrijheidstraining vervallen mensen in het oude patroon’

Mens & Gedrag

Nadat zorgmedewerkers een gastvrijheidstraining hebben gevolgd, vervallen ze binnen de muren van het ziekenhuis vaak weer in het oude patroon. Dat is althans de ervaring van Niek van den Adel, de nieuwe columnist van Gastvrije Zorg.

‘Na gastvrijheidstraining vervallen mensen in het oude patroon’

Terug op de werkplek, sluipen de oude denkbeelden, kaders en werkprocessen er snel weer in, zegt Van Adel. “Het is daarom belangrijk dat zorginstellingen gastvrijheid regisseren en sturen. Als je gedrag niet beloont of bestraft, gebeurt er niets.”

Naast columnist en schrijver, is Van den Adel onder meer trainer bij trainings- en adviesbureau Trainmark. “Ik laat voelen wat gastvrijheid is”, zegt Van Adel. “Dat kan door een verhaal te vertellen, maar ook door mensen zelf een dag in een ziekenhuisbed te laten liggen. Laat ze maar ervaren hoe het voelt als er over je heen wordt gesproken. Ik laat me ook wel eens een dagje opnemen of ik werk mee als stagiair op een afdeling.”

Lees ook: ‘We kunnen heel veel leren van de Amerikanen’

Lees meer over Niek van den Adel in de nieuwe editie van Gastvrije Zorg, die 28 februari verschijnt.

Gastvrije Zorg, is dat een leuk blad? Kijk hier maar even

Joep de hond (2)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels