nieuws

Patiënt krijgt vaak eigen dossier niet in handen

Mens & Gedrag

Een grote groep huisartsen geeft patiënten niet snel hun eigen medisch dossier mee, als ze die opvragen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Consumentenbond uitvoerde voor de Gezondheidsgids.

Patiënt krijgt vaak eigen dossier niet in handen

Er deden vijftig mysterypatiënten mee aan het onderzoek. Acht van hen kreeg het helemaal niet voor elkaar om hun dossier in handen te krijgen. Vijftien moesten eerst uitleggen waarom ze hun dossier wilde hebben, zes moesten eerst op gesprek komen. Verder bleek informatie soms te zijn gewist.

Schokkend

In een reactie in De Telegraaf noemt de Consumentenbond de uitkomsten van het onderzoek schokkend. “Het is een wettelijk recht van de patiënt om zijn medische gegevens in te zien”, aldus een woordvoerster. Volgens de Consumentenbond houden deze artsen zich niet aan de regels voorgeschreven in de WGBO (Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst).

Versnipperaar

Huisartsen denken daar anders over, schrijft De Telegraaf. Velen weigeren de patiënten bijvoorbeeld een papieren kopie mee te geven. De patiënten mogen hun dossier alleen in de praktijk komen bekijken omdat het daarna ‘direct de versnipperaar in kan’, aldus een arts.

Bronnen: De Telegraaf en de Consumentenbond

Lees ook: ‘UMC St Radboud stelt patiëntendossiers open

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels