nieuws

‘Soms moeilijk oudere echtparen bijeen te houden’

Mens & Gedrag

Oudere echtparen bij elkaar houden als een van de twee naar een verpleeghuis moet, is moeilijker dan het lijkt. “Niet iedere partner heeft er behoefte aan om bijvoorbeeld ook op een gesloten afdeling te gaan wonen”, zegt Actiz.

‘Soms moeilijk oudere echtparen bijeen te houden’

Het verhaal van een bejaard echtpaar in Leiden, dat na 60 jaar huwelijk gedwongen uit elkaar moet omdat alleen de man een zorgindicatie krijgt, deed vorige week veel stof opwaaien. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid zei eerder deze week zorginstellingen en verzekeraars er nogmaals op te gaan wijzen dat ze de plicht hebben een geschikte plek te zoeken waar oudere echtparen samen kunnen wonen. Volgens Actiz weten ze bij sommige verpleeg- en verzorgingshuizen niet altijd wat de regel is.

Praktisch

Wat het meest uit de reacties van zorginstellingen naar boven komt drijven, is volgens Actiz dat het moeilijk is om oudere echtparen ook echt bij elkaar te houden. “Als echtparen al in dezelfde kamer willen gaan wonen, moet dat ook praktisch kunnen”, legt een woordvoerster uit. “Soms kan dat gewoonweg niet; zijn kamers verouderd, is er geen kamer op dezelfde gang en zijn er ook geen aanleunwoningen bij de zorginstelling.”

Actiz wijst er verder op dat de ouderen of anders hun kinderen in overleg moeten met het zorgkantoor over de locatie in de regio waar ze eventueel wel samen kunnen blijven. Ook ouderenbond ANBO adviseert ouderen en familie om zelf initiatief te nemen. “Consumenten hebben ook een plicht om zelf onderzoek te doen en advies in te winnen. Daarbij moeten ze kritisch zijn en doorvragen”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan.

Eenzaamheid

Ook het Nationaal Ouderenfonds constateert naar aanleiding van de reacties op de problematiek dat er onwetendheid is. “Dan wordt doodleuk verteld dat je als partner niet mee kunt naar het verpleeghuis”, aldus een woordvoerster van het Ouderenfonds. Volgens het Ouderenfonds is het van belang dat ouderen moeten samenblijven om zo ook de eenzaamheid te bestrijden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels