nieuws

Diabetespatiëntjes communiceren met ziekenhuis via Suikerplein

Mens & Gedrag

Kinderen met diabetes mellitus en hun ouders onderhouden vanaf nu contact met het Albert Schweitzer ziekenhuis via de online-polikliniek Suikerplein. In deze beveiligde internetomgeving kunnen gezinnen gemakkelijk contact leggen met hun behandelaars en met elkaar.

Diabetespatiëntjes communiceren met ziekenhuis via Suikerplein

De website biedt ondersteuning in de periode tussen de consulten in. De periodieke bezoeken aan de kinderarts, verpleegkundige, psycholoog en diëtist veranderen niet. “De website is een toevoeging aan onze bestaande zorg”, legt kinderarts-endocrinoloog Theo Sas van het Albert Schweitzer ziekenhuis uit. “Wanneer kinderen en hun ouders tussen de polibezoeken door met ons overlegden – bijvoorbeeld over hun gemeten bloedwaarden, of over de instelling van de insulinepomp – dan gebeurde dat tot nog toe via e-mail. Dat was niet erg praktisch en de informatie was niet beveiligd. Op Suikerplein hebben de kinderen en hun ouders een gebruikersnaam, wachtwoord en een beveiligingsprocedure met een sms-code.”

Vragen

Elke dag kunnen kinderen (of afhankelijk van hun leeftijd, de ouders) op de website terecht om vragen te stellen. Het behandelteam ziet dat er een vraag is binnengekomen en kan snel een antwoord op maat geven. “Kinderen en gezinnen kunnen ook contact maken met andere kinderen en gezinnen, om ervaringen en tips uit te wisselen”, vertelt pedagogisch medewerker Annika van Oosterhout. “Wij lezen mee met de gesprekken en indien nodig vullen wij de informatie aan, of we plaatsen er nuanceringen bij. Zo bewaken we de kwaliteit van de informatie.” Ook bevat het plein een forum, chat, blog en veel achtergrondinformatie over diabetes.

Lees ook: ‘Whatsapp met Albert Schweitzer?’

Hulpmiddel

Ook instructies die de kinderen tijdens een consult krijgen, komen in de persoonlijke omgeving op Suikerplein te staan, zodat de kinderen deze altijd kunnen nalezen. Sas: “Kinderen en hun ouders hebben er een handig, veilig en gratis hulpmiddel bij gekregen. Van onze kant wordt het makkelijker en overzichtelijker om advies te geven en informatie te delen met de kinderen en hun ouders. Maar internet vervangt niet de controles en de persoonlijke contacten.”

Ondersteunen

Suikerplein is door het Radboudumc in Nijmegen ontwikkeld, met als doel om ouders en kinderen met diabetes mellitus op een aangename manier te ondersteunen en actiever te betrekken bij hun behandeling. Het programma werd opgezet samen met het Kinder Diabetes Centrum in Nijmegen en polikliniek kinderdiabetes Diatime van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Bij Diatime zijn bijna tweehonderd kinderen met diabetes langdurig onder behandeling.

Op de foto: Diatime-patiënt Kasper Vink (10) uit Wijngaarden communiceert nu vanuit huis met zijn behandelteam in Dordrecht. “Heel praktisch en gemakkelijk om zijn bloedwaarden te uploaden en adviezen te vragen”, zegt zijn moeder Astrid.
Foto: Frederike Roozen-Slieker

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels