nieuws

Eindhovense ouderen krijgen jonge schrijvers als buren

Mens & Gedrag

Op uitnodiging van Literair Productiehuis Wintertuin gaan jonge schrijvers twee weken tot twee maanden wonen en werken in een appartement van Vitalis WoonZorg Groep in Eindhoven. In ruil daarvoor bieden deze auteurs een tegenprestatie aan de bewoners: een nieuw verhaal of gedicht, een schrijfworkshop, een voordracht of een uitgave.

Eindhovense ouderen krijgen jonge schrijvers als buren

Het Artist in Residence-programma Schrijver in huis start vanaf 16 maart. De eerste auteur die haar intrek zal nemen is de Nijmeegse schrijfster Elske van Lonkhuyzen. Zij gaat drie weken wonen en werken in Vitalis Peppelrode. In deze periode zal Elske korte verhalen schrijven. Het resultaat presenteert zij onder andere op het Groot Letterfestival, op zondag 13 april in Vitalis Peppelrode.

Inspiratie

Artist in Residence-programma’s (AiR) laten kunstenaars elders verblijven en werken, onder meer om inspiratie op te doen. Ze bestaan al ruim honderd jaar en zijn vaak bedoeld voor beeldend kunstenaars. Wintertuin kiest voor een AiR-programma met literair auteurs. Enerzijds om de schrijvers uit het literair agentschap van Wintertuin een originele en inspirerende AiR-locatie te bieden. Anderzijds om de verhalen, ervaringen en herinneringen die leven in het huis te vangen in een verhaal of gedicht en te bewaren voor de toekomst.

Geschiedenis

Ouderen dragen veel culturele bagage en levenservaring met zich mee. Via het AiR-programma wordt een deel van deze kennis, bagage en ervaring verwerkt in een roman, gedicht of nieuw werk. Op deze wijze kunnen de bewoners hun eigen geschiedenis en verhalen doorgeven aan anderen.

De komende twee jaar zullen nog vier schrijvers hun intrek nemen in een van de Vitalislocaties in Eindhoven. Schrijver in huis is een project van Literair Productiehuis Wintertuin, Vitalis WoonZorg Groep en de Literaire Salon.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels