nieuws

Meldpunt voor gedwongen verhuizingen gestart

Mens & Gedrag

Patiëntenfederatie NPCF en het Nationaal Ouderenfonds starten in samenwerking met ouderenkoepel CSO een meldpunt voor mensen die ervaring hebben met gedwongen verhuizingen uit zorginstellingen of zich hier ernstige zorgen over maken.

Meldpunt voor gedwongen verhuizingen gestart

De organisaties vrezen dat mensen te maken hebben met ongewenste gevolgen en grote onzekerheid, en willen de knelpunten in beeld krijgen. “We krijgen al signalen van ouderen die niet weten waar ze aan toe zijn, en die bang zijn uit hun vertrouwde omgeving weg te moeten. Het is van groot belang dat we weten wat er speelt zodat er iets aan gedaan kan worden,” zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF.

Zorgen

“We willen weten wat de impact voor ouderen is en hoe ze begeleid worden, vult Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds aan. ” Van wie krijgen ze informatie, waar kunnen ze terecht met hun vragen, welke zorgen hebben ze en waar lopen ze tegenaan.”

In de komende vijf jaar zullen naar verwachting in totaal zo’n achthonderd van de tweeduizend verpleeg- en verzorgingstehuizen verdwijnen, berekende bureau Berenschot. Duizenden ouderen moeten verhuizen.

Lees ook: ‘Mogelijk 120 zorgplekken voor ouderen weg bij Pantein’

Voorlichting

Hadewych Cliteur, directeur van de koepel CSO, hoopt dat zo veel mogelijk mensen hun ervaring melden. “Het is ook goed om in beeld te krijgen hoe de informatievoorziening verloopt voor bijvoorbeeld migrantenouderen. Krijgen ook zij antwoord op hun vragen, en is er voorlichting op maat?”

Mensen kunnen hun ervaringen melden via 0900-6080100 (2c/min) van de OuderenOmbudsman (een dienst van het Nationaal Ouderenfonds) of via de NPCF-Zorglijn 030-2916777. Ervaringen kunnen ook worden gemeld via: www.ouderenfonds en www.npcf.nl.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels