nieuws

‘Niet correct zoals er over ouderen wordt gesproken’

Mens & Gedrag

De manier waarop er in Nederland over ouderen wordt gesproken, is niet correct. Dat zegt hoogleraar Herman van Gunsteren in een interview met De Telegraaf.

‘Niet correct zoals er over ouderen wordt gesproken’

Ouderen zijn een restpost van het beleid, een hinderpaal. Dat is volgens Van Gunsteren de boodschap die de samenleving uitdraagt. Niet correct, zegt hij. “Uiteindelijk wordt ieder mens in zeker mate overbodig voor de samenleving. Hoe ouder je wordt, hoe minder je kunt bijdragen, hoe minder productief je wordt. Dat is helemaal niet erg, dat is heel gewoon. Iedereen weet dat. Alleen is het tegenwoordig bijzonder populair om dat voortdurend te zeggen en voortdurend uit te rekenen hoe duur die ouderen zijn. Dat is voor ouderen heel vernederend”, aldus Van Gunsteren in De Telegraaf afgelopen zaterdag.

Het beeld dat ouderen altijd klagen, wuift Van Gunsteren weg. “We weten helemaal niet zeker of ouderen inderdaad vaker klagen.” Hij wijst erop dat klagen toegestaan is. “Dat is maar goed ook. Te midden van al het gezeur zit af en toe een klacht die gewoon terecht is. Mijn oplossing is dus heel simpel: luister naar klachten, handel ze netjes af.”

Bron: De Telegraaf

Lees ook: ‘Ouderen moeten zichtbaar worden’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels