nieuws

Tolerantiescan roze ouderen gaat grens over

Mens & Gedrag

De Roze Loper, het Nederlandse certificaat voor woonzorg-en thuiszorginstellingen die aandacht besteden aan de seksuele diversiteit bij bewoners en werkenden, gaat de grens over. Het Duitse Frankfurter Verband is de eerste grote buitenlandse zorginstelling die een Roze Loper-certificaat ontvangt.

Tolerantiescan roze ouderen gaat grens over

Der Rosa Schlüssel, The Pink Passkey, La Clé Rose of Chave-de-rosa. Een internationale uitrol, dat is wat het samenwerkingsverband Roze 50+ voor ogen staat. De initiatiefnemer van de tolerantiescan voor LHBT-vriendelijke ouderenzorg wil meer aandacht voor deze groep. In Nederland zijn inmiddels 92 woonzorg-en thuiszorginstellingen in het bezit van een Roze Loper.

Europees

Bij de overhandiging van de eerste Internationale Roze Loper, op 24 maart, zijn acht Europese delegaties aanwezig die in eigen land opkomen voor roze ouderen in de zorg. Naast de internationale uitrol zal de Roze Loper ook beschikbaar komen voor het welzijnswerk, maatschappelijk werk en de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking.

Lees ook: ‘Zorgpersoneel leert homovriendelijkheid’

Verborgen

Volgens Roze 50+ denken professionals en management van zorginstellingen nog vaak dat er geen roze ouderen in hun instelling wonen. Maar lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ouderen zijn nauwelijks zichtbaar. Een deel van hen heeft geleerd hun ware geaardheid verborgen te houden. Laten ze wél hun ware gezicht zien, dan krijgen ze vaak te maken met uitsluiting of pesterij, zegt Roze 50+.

Roze 50+ is een samenwerkingsverband van ANBO, COC, Movisie en Vilans.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels