nieuws

Verpleegkundigen in thuiszorg meest trots op hun werk

Mens & Gedrag

Verpleegkundigen, verzorgers en andere zorgprofessionals zijn trots op hun werk. Dat zegt althans het NIVEL, dat onderzoek verrichte naar de werkbeleving van zorgpersoneel. Vooral de verpleegkundigen in de thuiszorg zijn trots op hun werk.

Verpleegkundigen in thuiszorg meest trots op hun werk

De meeste ondervraagden zijn trots op hun werk in de zorg (87 procent). Dit is een toename ten opzichte van een peiling vier jaar geleden. Vrijwel iedereen (92 procent) vindt het werk inhoudelijk leuk en slechts 11 procent denkt er wel eens over om op korte termijn een beroep buiten te zorg te zoeken. De meesten zijn ook tevreden over hun contacten met patiënten en collega’s. Zij zijn daarover meer te spreken dan over bijvoorbeeld promotiemogelijkheden.

Waardering

Verpleegkundigen in de thuiszorg (97 procent) zijn het meest trots op hun werk. Meer dan anderen ervaren zij in sterke mate de waardering van hun patiënten. Maar ook op andere aspecten beleven zij hun werk anders dan andere groepen zorgverleners. Méér dan de anderen kunnen zij hun werk zelf bepalen, bijvoorbeeld de tijdsbesteding en werkinhoud. Ondanks dat zij vaker overwerken zijn zij relatief tevreden over hun werkdruk.

Lees ook: ‘Wijkverpleegkundige komt terug

Werkbeleving

Het landelijke vragenlijstonderzoek vond plaats onder ruim duizend zorgverleners uit het Panel Verpleging & Verzorging van het NIVEL. Het panel wordt gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Sinds 2001 monitort het NIVEL om de twee jaar de werkbeleving van deelnemers aan het panel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels