nieuws

Ziekenhuis moet leren van patiëntenverhalen

Mens & Gedrag

De zorg zou erop vooruitgaan als ziekenhuizen luisteren naar de ervaringen van patiënten. Het verzamelen en leren van die verhalen zou ‘een belangrijk onderdeel van het beleid van ziekenhuizen’ moeten worden, zo bepleit het Rathenau Instituut.

Ziekenhuis moet leren van patiëntenverhalen

Het onderzoekinstituut komt met een rapport voorafgaand aan een debat over ziekenhuiszorg in de Tweede Kamer. “Er wordt nog onvoldoende gedaan met de informatie die patiënten kunnen geven op basis van hun ervaringen. Terwijl juist uit die ervaringen gerichte, samenhangende en specifieke informatie naar voren komt over het reilen en zeilen op de verschillende afdelingen”, stelt het instituut.

Ervaringen

Leren van patiëntenverhalen moet een belangrijk onderdeel van het beleid van ziekenhuizen worden. Het Rathenau Instituut signaleert dat er nog onvoldoende gedaan wordt met de informatie die patiënten kunnen geven op basis van hun ervaringen in het ziekenhuis. Terwijl juist uit de ervaringen van patiënten gerichte, samenhangende en specifieke informatie naar voren komt over het reilen en zeilen op de verschillende afdelingen in het ziekenhuis. Het rapport ‘Sterke Verhalen uit het Ziekenhuis’ roept daarom ziekenhuizen op om naast kwantitatieve patiënttevredenheidsenquêtes (CQ-indexen) of klachtenformulieren, óók patiëntenverhalen te gaan gebruiken voor kwaliteitsverbetering.

Gesprekken

Het Rathenau Instituut heeft in samenwerking met het LevensverhalenLab van de Universiteit Twente verhalen van patiënten verzameld. Deze zijn geanalyseerd met als centrale vraag: wat is volgens patiënten goede ziekenhuiszorg? Goede zorg bestaat volgens patiënten onder meer uit ruimte scheppen voor de eigen inbreng van de patiënt of partner. En uit verwachtingsmanagement: wat kun je als patiënt verwachten van een behandeling of verblijf in het ziekenhuis?

Lees ook: ‘Luisteren naar patiënten levert IJsselland Ziekenhuis prijs op’

Laagdrempelig

Leren van patiëntenervaringen kan via de narratieve methode die is gebruikt in dit onderzoek. Maar er zijn ook andere, beproefde methoden die al door diverse ziekenhuizen worden gebruikt zoals Els Borst-gesprekken, focusgroepen en spiegelgesprekken. De bestaande functie van klachtenfunctionaris zou bovendien verbreed moeten worden tot die van Ombudsman. Dat zou patiënten de mogelijkheid bieden om laagdrempelig feedback, onvrede en klachten te delen.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels