nieuws

Thuiswonende ouderen enthousiast over beeldzorg

Mens & Gedrag

Op basis van een succesvol verlopen pilotjaar heeft het Limburgse Proteion Thuis besloten om Begeleiding in Beeld (een vorm van beeldzorg) uit te breiden naar minimaal 40 procent van de cliënten die thuisbegeleiding ontvangen. Volgens Proteion verbetert het systeem de kwaliteit van leven en de doelmatigheid van begeleiding.

Thuiswonende ouderen enthousiast over beeldzorg

Bij Begeleiding in Beeld leggen thuisbegeleiders en cliënten contact met elkaar via FaceTime, een beeldbelapplicatie op de iPad. Tijdens de pilot bleek dat cliënten zich door de inzet van de beeldbellen minder angstig en eenzaam voelen, zich beter kunnen redden en uit hun sociale isolement komen. Met de iPad leggen ouderen makkelijker contact via Skype of mail met hun eigen sociale netwerk of zoeken zelf informatie op internet. Hierdoor neemt hun zelfvertrouwen toe en worden ze zelfstandiger.

Zelfredzaamheid

80 procent van de cliënten geeft aan dat Begeleiding in Beeld van toegevoegde waarde is voor de kwaliteit van de begeleiding, zo blijkt uit eigen onderzoek. Volgens 60 procent van de cliënten die deelnamen aan de pilot is hun zelfredzaamheid erdoor verbeterd. 72 procent zegt aan dat de emotionele ondersteuning beter is dankzij Begeleiding in Beeld en maar liefst 92 procent wil in de toekomst gebruik blijven maken van Begeleiding in Beeld.

Lees ook: ‘Meer eenzaamheid onder thuiswonende ouderen’

Ondersteuning

Ook heeft de pilot volgens Proteion aangetoond dat het werken met een iPad de begeleiding effectiever maakt. De cliënt heeft meer focus tijdens het gesprek waardoor men sneller tot de kern van de hulpvraag komt en gericht ondersteuning kan bieden.

Daarbij komt dat de thuisbegeleider reistijd bespaart. In de praktijk blijkt dat hierdoor bijvoorbeeld één uur begeleiding in de thuissituatie vervangen kan worden door twee keer vijftien minuten Begeleiding in Beeld. Het persoonlijke contact tussen cliënt en begeleider blijft echter voorop staan, aldus Proteion.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels