nieuws

Hulp vragen blijkt lastig voor chronisch zieken

Mens & Gedrag

Hoewel negen van de tien chronisch zieken ervoor kiezen om zelf de regie te voeren over de zorg en het leven met hulp van familie en vrienden, is het regelen van die informele zorg zo makkelijk nog niet. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel. Het zijn vooral de ouderen, alleenstaanden en mensen met complexe […]

Hulp vragen blijkt lastig voor chronisch zieken

Hoewel negen van de tien chronisch zieken ervoor kiezen om zelf de regie te voeren over de zorg en het leven met hulp van familie en vrienden, is het regelen van die informele zorg zo makkelijk nog niet. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Het zijn vooral de ouderen, alleenstaanden en mensen met complexe aandoeningen of lichamelijke beperkingen die niet zonder hulp van naasten kunnen. Echter, vier op de tien vinden het lastig om structureel hulp te vragen van mensen in hun sociale netwerk. De meesten voelen zich bezwaard omdat de partner, familie of vrienden het zelf al zo druk hebben.

Lees ook: ‘Hoe combineer je mantelzorg met werk?’

Kennis

Daarnaast wonen kinderen van hulpbehoevende ouderen soms te ver weg. Anderen hebben weer niet het sociale netwerk beschikbaar om hulp van te ontvangen, of het ontbreekt naasten en familie aan kennis en vaardigheden om hulp te kunnen bieden. “Mensen met een chronische ziekte staan dus niet onwelwillend tegenover zelfmanagement of het inschakelen van informele hulp, maar de rek is er bij veel mensen uit”, zegt NIVEL-onderzoeker Monique Heijmans.

Lees ook: ‘Kwart zelfstandige ouderen heeft hulp nodig om regie te behouden’

Knelpunten

Ook als professionele zorg nodig is, ervaren mensen een aantal knelpunten, zoals ingewikkelde wet- en regelgeving en onduidelijkheid over tot wie ze zich moeten richten. Het Nivel pleit voor cursussen voor mantelzorgers en meer ict-toepassingen voor zorg op afstand en voorzieningen zoals een gemeenschappelijke boodschappendienst.

Het Nivel werkte in het onderzoek samen met Achmea. De zorgverzekeraar zegt na aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek zich meer te willen concentreren op het faciliteren en ondersteunen van mensen met een chronische ziekte en hun mantelzorgers.

Bron: Nivel.nl

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels