nieuws

Kwart zelfstandige ouderen heeft hulp nodig om regie te behouden

Mens & Gedrag

Een kwart van de Nederlandse ouderen denkt niet uit de voeten te kunnen met de hervormingen in de langdurige zorg. Deze groep heeft naar eigen zeggen ondersteuning nodig om de regie over hun eigen leven te behouden. Dat zegt het Nivel, na aanleiding van een studie.

Kwart zelfstandige ouderen heeft hulp nodig om regie te behouden

De overheid gaat ervan uit dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen, dat zij zelf meer willen en kunnen betalen voor ondersteuning en zorg, dat mantelzorg en vrijwilligerswerk professionele zorg grotendeels kunnen vervangen, en dat ouderen door technologie langer zelfstandig kunnen wonen. Volgens het Nivel gaat dit niet op voor alle ouderen en toekomstige ouderen.

Beslissen

Bijna de helft van de ouderen zal prima uit de voeten kunnen met de hervormingen in de langdurige zorg. Bijna de helft (46 procent) regelt zijn zaken graag zelf en zal geen moeite met de hervormingen hebben. Ruim een kwart (28 procent) heeft het gevoel zelf te kunnen beslissen over zijn leven, maar vindt zelfredzaamheid niet zo belangrijk en wil als dat nodig wordt best ondersteuning.

Lees ook: ‘Opnieuw zorgmeldpunt die gevolgen van hervormingen in kaart brengt’

Familie

En dan de ouderen van de toekomst. Die verschillen niet alleen in hoe zij in het leven staan, maar ook in hun mogelijkheden. Bijvoorbeeld hun mogelijkheden om zelf zorg te regelen of de mate waarin ze een beroep kunnen doen op familie en vrienden. Ook hun woonomstandigheden en financiële mogelijkheden variëren. Ongeveer een kwart heeft voor zijn gevoel weinig regie over zijn eigen leven en verwacht dat het op eigen kracht niet zal lukken lang zelfredzaam te blijven.

De Nivel-onderzoekers doen een aantal aanbevelingen:

  • Houd rekening met diversiteit tussen ouderen
  • Zorg voor passende ondersteuning
  • Breng ouderen die zorg en ondersteuning nodig hebben in beeld
  • Zorg voor een passend woningaanbod
  • Faciliteer en ondersteun mantelzorgers en vrijwilligers
  • Investeer in gebruiksvriendelijke technologie om zelfredzaamheid te bevorderen

Bron: Nivel.nl

Lees ook: ‘Ouderen geven regering dikke onvoldoende op zorg’

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels