nieuws

Dementie straks de meest dodelijke ziekte

Mens & Gedrag

Velen maken zich zorgen over de gezondheid en veiligheid van dementerenden die langer thuis blijven wonen als gevolg van het kabinetsbeleid. Deze situatie wordt in de toekomst alleen nog maar erger in Nederland, zo blijkt nu.

Dementie straks de meest dodelijke ziekte

In 2030 zal dementie namelijk de belangrijkste doodsoorzaak zijn in Nederland. De eigenlijke doodsoorzaak is dan bijvoorbeeld een longontsteking of de gevolgen van een val. Omdat mensen met dementie een zwakker systeem hebben, leiden deze aandoeningen sneller tot de dood. Dit is de prognose van het RIVM (het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), beschreven in ‘Een gezonder Nederland‘, de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014.

Lees ook: Kwart zelfstandige ouderen heeft hulp nodig om regie te behouden

Ouder

Dat dementie steeds vaker de doodsoorzaak zal worden, komt doordat mensen steeds ouder worden en er dus meer mensen bijkomen met dementie. De levensverwachting is de afgelopen tien jaar gestegen met meer dan drie jaar, en blijft voorlopig nog wel even stijgen. De levensverwachting ligt bij mannen nu op 79 jaar en bij vrouwen 83. Tussen nu en 2030 stijgt dat voor mannen met 3 jaar en voor vrouwen met ruim 2 jaar.

Regie

De Toekomstverkenning van het RIVM kijkt ook naar de wens van chronisch zieken om zelf hun leven in te richten. Voor laagopgeleiden en kwetsbare ouderen zullen daarbij hulp nodig hebben, omdat deze groep niet beschikt over de mogelijkheden en de vaardigheden om zelf de regie te voeren. Wanneer ze daar hulp bij krijgen, leidt dat mogelijk tot meer gezondheid en autonomie, aldus het RIVM.

Momenteel zijn de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland nog longkanker en coronaire hartziekten. Dat zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders – bijvoorbeeld een acuut hartinfarct.

 

 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels