nieuws

Geen wandelstok of rollator, maar de auto en de fiets

Mens & Gedrag

Het beeld dat we hebben van Nederlandse ouderen klopt niet, zegt de Unie KBO. Ouderen zijn actief en mobiel, aldus de ouderenorganisatie. Uit onderzoek van de UnieKBO blijkt dat de helft van de ouderen tot hun 85e wil blijven autorijden, maar het liefst niet in het donker of tijdens de spits. De fiets is ook […]

Geen wandelstok of rollator, maar de auto en de fiets

Het beeld dat we hebben van Nederlandse ouderen klopt niet, zegt de Unie KBO. Ouderen zijn actief en mobiel, aldus de ouderenorganisatie.

Uit onderzoek van de UnieKBO blijkt dat de helft van de ouderen tot hun 85e wil blijven autorijden, maar het liefst niet in het donker of tijdens de spits. De fiets is ook erg populair onder senioren.

Nieuw

Bijna drie van de vier senioren heeft een geldig rijbewijs. De auto waarin ze rijden, is redelijk nieuw: de meesten (56 procent) hebben een nieuw gekochte auto. Dat autorijden doen ze niet slecht, zo vinden ze zelf. De senioren geven zichzelf daar het rapportcijfer 7,8 voor. Als ze opnieuw examen zouden moeten doen, verwacht 29 procent te zakken voor het theorie-examen en 12 procent voor het praktijkexamen.

Lees ook: ‘Ouderen moeten zichtbaar worden’

Boodschappen

Acht van de tien Nederlandse senioren fietsen, en niet alleen bij mooi weer. De helft van de fietsende senioren springt het hele jaar door op het zadel. Bijvoorbeeld om even langs te gaan bij anderen (25 procent), om boodschappen te doen (22 procent) of een fietstocht te maken (60 procent). 32 procent heeft een elektrische fiets.

Dat vooroordelen over senioren ook weleens van pas komen, blijkt wel uit dit filmpje.

Tevreden

Zeven van de tien Nederlandse senioren gaan wel eens met het openbaar vervoer, het vaakst met de bus (49 procent) gevolgd door de trein (36 procent). Alhoewel het beeld bestaat dat ze daar erg veel over mopperen, is negen van de tien oudere reizigers daar best tevreden over. Het OV krijgt het gemiddelde rapportcijfer 7,4 voor de frequentie van rijden, afstand tot het station, de reistijd, de stiptheid, hygiëne en klantvriendelijkheid.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels