nieuws

Mantelzorgers hebben geen leven

Mens & Gedrag

Dat mantelzorgers het zwaar hebben, is al vele malen vastgesteld. Nu ze zelf aan het woord komen, zeggen ze vooral het gevoel te hebben er alleen voor te staan.

Mantelzorgers hebben geen leven

Mensen die de zorg voor iemand met dementie op zich hebben genomen, hebben het moeilijk. De meeste van deze mantelzorgers komen weinig aan hun eigen leven toe, voelen zich erg onder druk staan en zijn voortdurend bezig met de situatie van degene voor wie ze zorgen. Dat geven mantelzorgers zelf aan in een onderzoek van het Nivel en Alzheimer Nederland.

Lees ook: Mantelzorgers tegengewerkt door gemeenten

Voor het onderzoek vroeg het Nivel 3300 mantelzorgers naar hun ervaringen. Van die groep geeft 70 procent aan erg onder druk te staan door de ziekte van hun naaste. Een grote meerderheid (85 procent) is het eens met de stelling ‘de situatie van mijn naaste laat mij nooit los’.

Ondersteuning

Mantelzorgers dreigen niet alleen overbelast te raken, maar de ondersteuning vanuit de gemeente komt ook maar moeilijk op gang. Velen weten het Wmo-loket, die de taak heeft mantelzorgers te ondersteunen, niet te vinden. Wie wel bij de gemeente aanklopt, krijgt vaak niet de hulp die nodig is. 30 procent van de ondervraagde mantelzorgers heeft contact gehad met het Wmo-loket in de afgelopen twaalf maanden, bijvoorbeeld omdat ze hulp nodig hadden bij het huishouden of om een vergoeding voor vervoerskosten te vragen. Slechts een derde zegt dankzij de hulp van de gemeente de zorgtaken vol te kunnen houden.

Sociaal

Gemeenten hebben nog wel een weg te gaan, zegt Alzheimer Nederland-directeur Gea Broekema-Procházka op de website van de stichting. “Allereerst moet de onbekendheid van het Wmo-loket worden aangepakt. Verder blijkt uit de dementiemonitor dat gemeenten de mantelzorger nog te weinig bevragen op de sociaal-emotionele aspecten, zoals de steun die zij kregen vanuit hun sociale omgeving. Dat zijn nou juist onderwerpen die belangrijk zijn om te komen tot een participatiesamenleving, zoals het kabinet wil.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels