nieuws

Palliatieve zorg: thuis of in een instelling?

Mens & Gedrag

Als het aan zorgverleners ligt, blijven mensen met een verstandelijke beperking in hun laatste levensfase gewoon in hun eigen woonomgeving. Dit zeggen onderzoekers van het Nivel.

Palliatieve zorg: thuis of in een instelling?

Maar liefst 89 procent van de ondervraagde zorgverleners geloven dat palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking zo veel mogelijk in een vertrouwde omgeving moet plaatsvinden. Het is dan wel van belang dat er ten allen tijde zorg en expertise beschikbaar is.

Wens

De wens van een patiënt bij een dergelijke beslissing is leidend, zegt het merendeel van de zorgverleners (72 procent). Wanneer een patiënt thuis wil blijven wonen, maar dit ten koste gaat van de kwaliteit van zorg, zegt 40 procent van de zorgverleners de wens van de patiënt toch te zullen honoreren.

Lees ook: Hulp tijdens laatste levensfase verstandelijk gehandicapten

Expertise

Vier op de vijf mensen met een verstandelijke beperking (79 procent) kan in de laatste levensfase inderdaad thuis blijven wonen. Als patiënten toch in naar een instellingen worden verplaatst, heeft dat vaak te maken met het ontbreken van expertise en een geschikte woonomgeving. Zo kan het zijn dat er in de woonomgeving van de patiënt geen ruimte is voor een tillift.

Lees meer op Nivel.nl

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels