nieuws

Patiënt vaak niet gehoord tijdens overleg euthanasie

Mens & Gedrag

Dokters verschillen van mening over de vraag of de patiënt volwaardig mag meepraten over euthanasie. Deze conclusie trekt het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) uit eigen onderzoek onder patiënten en artsen, meldt dagblad Trouw. De ene arts vindt de wens van de patiënt leidend, terwijl andere artsen benadrukken dat zij zelf de baas zijn. Patiënten weten vaak […]

Patiënt vaak niet gehoord tijdens overleg euthanasie

Dokters verschillen van mening over de vraag of de patiënt volwaardig mag meepraten over euthanasie. Deze conclusie trekt het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) uit eigen onderzoek onder patiënten en artsen, meldt dagblad Trouw.

De ene arts vindt de wens van de patiënt leidend, terwijl andere artsen benadrukken dat zij zelf de baas zijn. Patiënten weten vaak niet hoe de arts het motto van ‘gezamenlijk beslissen’ precies gaat uitvoeren. Dat kan leiden tot pijnlijke misverstanden. Artsen denken nog te vaak dat ze patiënten en hun familie vooral moeten informeren over de ziekte en de behandeling. Luisteren komt daardoor in de verdrukking.

Artsen zouden vaker aan het begin van een behandeling moeten spreken over de gezamenlijke besluitvorming, zegt het CEG.

Lees ook: Luisteren naar patiënten levert IJsselland Ziekenhuis prijs op

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels